Biała kiełbasa w piwie - składniki:

1 kg białej kiełbasy
pół litra piwa
pół litra wody
2 cebule
łyżka mąki
łyżka masła
sól, pieprz, cukier

Biała kiełbasa w piwie - sposób wykonania:

Cebulę obieramy i kroimy drobno, kiełbasę wkładamy do garnka i zalewamy piwem i wodą, dodajemy cebulę oraz solimy, gotujemy na niewielkim ogniu, od czasu zagotowania przez 25 minut.
Po tym czasie kiełbasę wyciągamy a sos miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą jeszcze. Dusimy bez przykrycia aż zgęstnieje, na koniec podgrzewamy w nim kiełbasę.
W trakcie zagęszczania sosu kiełbasę możemy podpiec w piekarniku, wówczas ładnie się przyrumieni.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu