Czas 30 minut Porcji 1 kcal : 298 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Szukacie przepisu na biszkopt, który nigdy nie opada, jest prosty i zawsze się udaje? Oto mój podstawowy przepis na biszkopt.
Biszkopt, który zawsze się udaje – składniki:
– 5 jaj
– 3/4 szklanki cukru
– Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– Szklanka mąki
Biszkopt, który zawsze się udaje – sposób wykonania:
Szukacie przepisu na biszkopt, który nigdy nie opada, jest prosty i zawsze się udaje? Oto mój podstawowy przepis na biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Biała i cukier miksować na puszystą masę. Dodać żółtka. Następnie do masy jajecznej wsypać porcjami przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać mikserem na wolniejszych obrotach. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy, lub tortownicy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 15 – 25 minut w 180 st. C.
Ja sama lubię piec a Twe przepisy się sprawdzają dx
wszystko rozumiem…tylko po co do biszkopta dodajesz proszek do pieczenia? przecież to profanacja!!! dobrze ubity biszkopt nie potrzebuje ani proszku do pieczenia ani żadnych innych spulchniaczy…oj, wstyd!!! jak można nie wiedzieć takich prostych rzeczy?!!!…
Wszystko rozumiesz? Trudno nie zrozumieć prostego przepisu na biszkopt 🙂 Problem pojawia się przy wykonaniu. Biszkopt jest kapryśny jak kobieta i dla pewności dodaję proszek do pieczenia. Można zrobić biszkopt bez proszku bo urośnie dzięki poprawnie ubitym białkom.
To jest biszkopt z proszkiem do pieczenia, „który nigdy nie upada, jest prosty i zawsze się udaje”
Wybór należy do Was.
Biszkopt jest rewelacyjny! Piekę go zawsze i dodaje do ciast warstwowych. Nie znam lepszego przepisu!
Cieszę się Agnieszko, że biszkopt wychodzi Ci za każdym razem 🙂