Biszkopt z kremem budyniowym

Czas 50 minut Porcji 10 kcal : 290 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł
Tak jak wspomniałam w składnikach – biszkopt jasny pieczemy korzystając z własnego sprawdzonego przepisu. Po upieczeniu kroimy na 2 blaty.

Biszkopt z kremem budyniowym – składniki:

Składniki na jasny biszkopt – potrzebne będę porcje na dwie okrągłe blaty. Składniki oraz wykonanie według własnego sprawdzonego domowego przepisu.

składniki na krem:
– 2 opakowania budyniu malinowego
– 4 łyżki cukru
– 3/4 litra mleka
– 170 gram masła

Pozostałe składniki:
– 2 opakowania galaretki owoce leśne
– 200 gram jeżyn

Biszkopt z kremem budyniowym – sposób wykonania:

Tak jak wspomniałam w składnikach – biszkopt jasny pieczemy korzystając z własnego sprawdzonego przepisu. Po upieczeniu kroimy na 2 blaty.

Przygotowujemy krem:
Korzystając z przepisu na opakowaniu galaretek przygotowujemy je, zmniejszając jednak ilość wody o około 125 ml.

Przygotowane galaretki studzimy. W tym czasie odlewamy około 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i wrzucamy cukier oraz masło. Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu ich rozpuszczenia.
Rozrabiamy budynie w odlanym 3/4 szklanki mleka i stopniowo wlewamy do gotującej się masy w garnku.

Całość na chwilę odstawiamy do ostudzenia.

Końcowe prace nad ciastem. Na spodzie tortownicy układamy pierwszy blat jasnego biszkoptu, nakładamy na niego warstwę budyniowego kremu. Następnie kładziemy drugi blat biszkoptu.
Na wierzch układamy owoce, które zalewamy lekko zastygającą galaretką.

Ciasto wkładamy do stężenia na około 3 godziny do lodówki.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *