Bułeczki pełnoziarniste z patelni - składniki:

porcja na ok. 8 szt.

150 g mąki z pełnego ziarna
100 g mąki pszennej
80 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta papryki ostrej
150 g letniej wody
50 g kaszy manny

Bułeczki pełnoziarniste z patelni - sposób wykonania:

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i paprykę, następnie wkruszamy drożdże i dodajemy wodę, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe niewielkie kawałki, formujemy z nich bułeczki, które obtaczamy w kaszy. Ponownie odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny /przykrywamy ściereczką/. Następnie bułeczki smażymy na rozgrzanej patelni leciutko posmarowanej masłem, z obu stron przez około 8-10 minut.
Na koniec możemy posypać sezamem!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu