Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem - składniki:

- mąka pszenna - 300 g
- duże jajko - 1 szt
- mięso mielone wieprzowo - wołowe - 250g
- cebula - 2 szt
- czosnek - 2 ząbki
- zielenina ( koperek , pietruszka ) - 1 pęczek
- pieprz - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek
- woda

Chinkali - gruzińskie pierożki z mięsnym farszem - sposób wykonania:

Farsz: mięso wkładamy do garnka. Wlewamy troszkę wody, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę i posiekaną zieleninę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Ciasto: jajko ubijamy, wlewamy troszkę letniej wody, szczyptę soli i nieco oliwy. Stopniowo do tego wsypujemy mąkę i mieszamy wyrabiając elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Każde kółko wałkujemy na placek o średnicy około 12 cm. Na środek każdego placka nakładamy nieco farszu, zalepiamy sakiewki, formując fałdki /foto/.
Sakiewki wrzucamy do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Gotujemy około 15-20 minut od wypłynięcia, mieszamy od czasu do czasu. podajemy gorące, posypane pieprzem.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu