Chleb na zakwasie

Czas 100 minut Porcji kcal : 210 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Sprawdzony przepis na pyszny chleb na zakwasie. Tydzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn. W tym celu mieszamy składniki (bez gorącej wody) w ilości po 1/3 szklanki każdego z nich.

Chleb na zakwasie – składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
po 3/4 szklanki: siemienia lnianego, słonecznika łuskanego, otrąb pszennych
20 g drożdży
2 szklanki mleka
2 szklanki ciepłej wody
łyżka soli

Chleb na zakwasie – sposób wykonania:

Tydzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn. W tym celu mieszamy składniki (bez gorącej wody) w ilości po 1/3 szklanki każdego z nich, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do lodówki.

Po tym czasie wszystkie składniki a więc mąki, siemię, słonecznik, sól, otręby, drożdże, mleko i ciepłą wodę łączymy ze sobą , dodajemy zaczyn i mieszamy. Ilościowo około 2 szklanki ciasta odkładamy na zaczyn, trzymamy go w lodówce.

Następnie wyrobione ciasto przekładamy je do naoliwionych keksówek, wierzch wygładzamy wodą i odstawiamy na około 10 godzin. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni C.

Dowiedz się dlaczego chleb na zakwasie jest lepszy od chleba na drożdżach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *