Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 350 pysznych przepisów.

Komentarze

dobre
dobre...
| 2014-03-24 18:52 |

miama
super przepisy dla mojej mamy mnie to
nie kręci....
| 2014-03-24 18:51 |

salatkamwarstwowa ze sledz
do tej salatki dodaje jeszcze 3 ogorki konserwowe ,a buraczki konserwowe ze swojej spizarni
...
| 2014-03-23 17:46 |

Tytul
Kruche ciastka rewelacja. Proste w wykonaniu a za razem smaczne. Polecam...
| 2014-03-19 18:57 |

Tytul
Moje gratulacje....
Nareszcie ktoś gotuje tak jak powinno być. Moje wielkie słowa uznania !!
Ludwika...
| 2014-03-17 21:01 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Przepisy na chleb
Czas Wykonanie 100 minut Porcji 3 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chleb na zakwasie - składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
po 3/4 szklanki: siemienia lnianego, słonecznika łuskanego, otrąb pszennych
20 g drożdży
2 szklanki mleka
2 szklanki ciepłej wody
łyżka soli

Chleb na zakwasie - sposób wykonania:

Tydzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn. W tym celu mieszamy składniki(bez gorącej wody) w ilości po 1/3 szklanki każdego z nich, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do lodówki.
Po tym czasie wszystkie składniki a więc mąki, siemię, słonecznik, sól, otręby, drożdże, mleko i ciepłą wodę łączymy ze sobą , dodajemy zaczyn i mieszamy. Ilościowo około 2 szklanki ciasta odkładamy na zaczyn, trzymamy go w lodówce.
Następnie wyrobione ciasto przekładamy je do naoliwionych keksówek, wierzch wygładzamy wodą i odstawiamy na około 10 godzin. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2013-03-07 9:46 Tytul
Odstawiamy na 10 godzin, ale gdzie ?
Do lodówki , trzymamy w temperaturze pokojowej ... ?



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-07 16:21 Tytul
odstawiamy po prostu u?miech gdyby w jakieś specyficzne miejsce typu lodówka byłoby napisane poza tym drożdże nie lubią zimnych miejsc więc jak najbardziej temperatra pokojowa a czy to stół, czy szafka - bez znaczenia u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-11 22:19 Po co te drożdże??
Witam, ja piękę chleb na samym zakwasie ani grama drożdży, więc moje pytanie- po co je dodawać?



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-30 13:57 chleb na zakwasie
Oczywiście chleb tylko na samym zakwasie, jest super



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-11 19:48 Tytul
co dokładnie dajemy do tego zakwasu? przepraszam ale pierwszy raz chce spróbować upiec chleb nigdy wcześniej nie widziałam jak to się robi.



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-13 12:58 Tytul
zakwas:
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki ziaren
1/3 szklanki mleka

Pozostałe składniki dodajemy po 7 dniach i mieszamy.



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-19 10:23 Drożdże
Do tego chleba dowinno się dodać tylko 2g czy 2dkg drożdży?



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-19 21:28 chleb
oczywiście 20 g drożdży, błąd naprawiony, dziękujemy za czujność u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz