Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |

Tytul
sernik lodzi jest super próbowałam zrobić wszystkim bardzo smakowało pozdrawiam
...
| 2014-09-15 17:45 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Przepisy na chleb
Czas Wykonanie 100 minut Porcji 3 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Chleb na zakwasie - składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
po 3/4 szklanki: siemienia lnianego, słonecznika łuskanego, otrąb pszennych
20 g drożdży
2 szklanki mleka
2 szklanki ciepłej wody
łyżka soli

Chleb na zakwasie - sposób wykonania:

Tydzień przed pieczeniem chleba robimy zaczyn. W tym celu mieszamy składniki(bez gorącej wody) w ilości po 1/3 szklanki każdego z nich, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce np. do lodówki.
Po tym czasie wszystkie składniki a więc mąki, siemię, słonecznik, sól, otręby, drożdże, mleko i ciepłą wodę łączymy ze sobą , dodajemy zaczyn i mieszamy. Ilościowo około 2 szklanki ciasta odkładamy na zaczyn, trzymamy go w lodówce.
Następnie wyrobione ciasto przekładamy je do naoliwionych keksówek, wierzch wygładzamy wodą i odstawiamy na około 10 godzin. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2013-03-07 9:46 Tytul
Odstawiamy na 10 godzin, ale gdzie ?
Do lodówki , trzymamy w temperaturze pokojowej ... ?



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-07 16:21 Tytul
odstawiamy po prostu u?miech gdyby w jakieś specyficzne miejsce typu lodówka byłoby napisane poza tym drożdże nie lubią zimnych miejsc więc jak najbardziej temperatra pokojowa a czy to stół, czy szafka - bez znaczenia u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-11 22:19 Po co te drożdże??
Witam, ja piękę chleb na samym zakwasie ani grama drożdży, więc moje pytanie- po co je dodawać?



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-30 13:57 chleb na zakwasie
Oczywiście chleb tylko na samym zakwasie, jest super



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-11 19:48 Tytul
co dokładnie dajemy do tego zakwasu? przepraszam ale pierwszy raz chce spróbować upiec chleb nigdy wcześniej nie widziałam jak to się robi.



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-13 12:58 Tytul
zakwas:
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki żytniej
1/3 szklanki ziaren
1/3 szklanki mleka

Pozostałe składniki dodajemy po 7 dniach i mieszamy.



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-19 10:23 Drożdże
Do tego chleba dowinno się dodać tylko 2g czy 2dkg drożdży?



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-19 21:28 chleb
oczywiście 20 g drożdży, błąd naprawiony, dziękujemy za czujność u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz