Churros - składniki:

- 200 gram mąki pszennej
250 ml wody
- 30 gram masła
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia

Churros - sposób wykonania:

Hiszpańskie Churros pyszne, nie słodkie ciasteczka doskonałe do kawy czy herbaty.

W garnku gotujemy wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli do czasu aż rozpuści się masło. Do tego dodajemy mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolite odchodzące od garnka ciasto. Nstępnie dodajemy jajka i miksujemy. Uzyskamy gęste ciasto.

W międzyczasie rozgrzewamy w innym garnku olej do głębokiego smażenia. Wskazana temperatura około 180 stopni C. Stopień rozgrzania oleju sprawdzimy wkładając drewnianą łyżkę wokół niej pojawią szybko małe bąbelki powietrzne.

Ciasto przekładamy do rękawa do dekoracji tortów /rękaw cukierniczy/ zakończony dużą końcówką. Wskazana jest końcówka w kształcie gwiazdki, dzięki kótrej uzyskamy wygląd ciasteczek.

Z rękawa wyciskamy długie paski ciasta na rozgrzany olej i smażymy po 2 minuty każdą stronę Churros.
Po usmażeniu wyciągaamy łyżką cedzakową i układamy do odsączenie na ręcznikach papierowych.

Podajemy posypane cukrem pudrem, lub maczamy w gorącej czekoladzie. Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu