Ciasteczka szachownice - składniki:

- 150 gram masła lub margaryny
- 35 gram m±ki tortowej
- łyżeczka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- jajko,
- cukier trzcinowy

Dodatkowo do posmarowania ciastek roztopione masło.

Ciasteczka szachownice - sposób wykonania:

Bardzo fajne ciasteczka, polecam! M±kę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. M±k± przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do powstania grudek. Po czym wlewamy wodę, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Przed zagnieceniem ciasta, dzielimy je na pół i do jednej czę¶ci dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy. Obie czę¶ci ciasta owijamy w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na placek o grubo¶ci ok. 3 mm i kroimy w paski - ich grubo¶ć wedle naszego uznania.
Paski przeplatamy (na przemian jasne i ciemne) tworz±c kratkę. Kolejno szklank± wycinamy okr±głe kształty. Ciastka układamy na blasze, smarujemy za pomoc± pędzelka roztopionym masłem i posypujemy na wierzch cukrem trzcinowym. Ciasteczka szachownice wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu