Ciasteczka szachownice - składniki:

- 150 gram masła lub margaryny
- 35 gram mąki tortowej
- łyżeczka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- jajko,
- cukier trzcinowy

Dodatkowo do posmarowania ciastek roztopione masło.

Ciasteczka szachownice - sposób wykonania:

Bardzo fajne ciasteczka, polecam! Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Mąką przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do powstania grudek. Po czym wlewamy wodę, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Przed zagnieceniem ciasta, dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy. Obie części ciasta owijamy w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok. 3 mm i kroimy w paski - ich grubość wedle naszego uznania.
Paski przeplatamy (na przemian jasne i ciemne) tworząc kratkę. Kolejno szklanką wycinamy okrągłe kształty. Ciastka układamy na blasze, smarujemy za pomocą pędzelka roztopionym masłem i posypujemy na wierzch cukrem trzcinowym. Ciasteczka szachownice wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu