Ciasto 3bit - składniki:

2 paczki herbatników lub krakersów (fajnie przełamują smak)

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa
2 budynie śmietankowe słodzone
pół litra mleka
3/4 kostki masła
2 śmietany Śnieżka
1,5 szklanki śmietany 30%
50 g gorzkiej czekolady

Ciasto 3bit - sposób wykonania:

Bardzo smaczne i dobrze wszystkim znane ciasto - 3bit u?miech
Mleko skondensowane gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu w celu uzyskania karmelu, chyba, ze mamy gotową masę krówkową w puszce.

W połowie szklanki mleka mieszamy budynie, resztę mleka gotujemy, gdy zawrze wlewamy zimne budynie i energicznie mieszamy. Studzimy.
Masło ucieramy aż zbieleje, dodajemy po łyżce budyniu wciąż ucierając, do wyczerpania.
Śmietanę 30% ubijamy, na koniec wsypujemy śmietanę w proszku.
Spód formy (prostokątnej) wykładamy herbatnikami lub krakersami, smarujemy ją masą krówkową. Przykrywamy ją warstwą herbatników a na nią kładziemy masę budyniową, na nią herbatniki a następnie bitą śmietanę którą posypujemy startą czekoladą.
Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się zwyczajnie "przegryzą".
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu