Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
 
Czas Wykonanie 50 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto budyniowe z jabłkami - składniki:

Ciasto:
4 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
180 g masła
szklanka cukru
1 op cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Warstwa jabłkowa:
50 ml soku z cytryny
5 jabłek
2 łyżki cukru

Warstwa budyniowa:
2 op budyniu śmietankowego z cukrem
700 ml mleka

Ciasto budyniowe z jabłkami - sposób wykonania:

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy.
Budynie mieszamy w 3/4 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy, gdy zawrze wlewamy budynie i gotujemy mieszając aż zgęstnieje.
Jajka miksujemy z cukrami. Cały czas mieszając wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia a następnie roztopione i przestudzone masło.
Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy warstwy w kolejności: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa / ciemne ciasto. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ostra Na Słodko | | kulinarne przepisy []