Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 353 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
robiłam jadłam super ,dzięki za takie przepisy dla pani Ewy....
| 2014-06-22 13:40 |

pycha
pyyyszne, dodjae jeszce pasztetowej do farszu, moze byc kania,pychotka:) lubie bardzo pierogi i moglabym je jadac codzie...
| 2014-06-17 19:55 |

Tytul
Witam! Pieklam pierwszy raz,wyszedl rewelacyjny.Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Napewno polece ten przepis znaj...
| 2014-05-17 23:25 |

Tytul
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco....
| 2014-05-15 13:36 |

Tytul
sernik wyszedł super! piekę już któryś raz z kolei i mąż zawsze zachwycony, a jest wielbicielem sernika:) Polecam...
| 2014-05-07 14:22 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 60 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym - składniki:

Ciasto:
3 jajka
60 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka wody

Poncz do nasączenia ciasta :
150 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru

Masa budyniowa :

2 opakowania budyniu śmietankowego
125 ml soku z cytryny
szklanka cukru
100 g masła

Pianka :

1 galaretka cytrynowa
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier :

4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :

20 szt herbatników

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym - sposób wykonania:

Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy, następnie wlewamy żółtka i dalej mieszamy. Mąki łączymy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, na końcu dodajemy wodę i dalej delikatnie mieszamy, gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Masa budyniowa :

Szklankę wody oraz sok z cytryny i cukier gotujemy. W 0,5 szklance wody mieszamy budynie, gdy woda zawrze wlewamy je i energicznie mieszamy aż zgęstnieje i studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy, do wyczerpania.
Poncz do nasączenia ciasta : wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Ponczem polewamy biszkopt.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Wstawiamy do lodówki.

Pianka cytrynowa : galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie wlewamy zimną i tężejącą lecz nie zastygniętą galaretkę, chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na masę budyniową. Na tą warstwę układamy herbatniki.

Lukier :

Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Ma powstać gęsta, smarowna konsystencja. Lukrem smarujemy herbatniki.
Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.

Odstawiamy do " przegryzienia "
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ostra Na Słodko | | kulinarne przepisy []