Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 60 minut Porcji 20 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym - składniki:

Ciasto:
3 jajka
60 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka wody

Poncz do nasączenia ciasta :
150 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru

Masa budyniowa :

2 opakowania budyniu śmietankowego
125 ml soku z cytryny
szklanka cukru
100 g masła

Pianka :

1 galaretka cytrynowa
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier :

4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo :

20 szt herbatników

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem budyniowym - sposób wykonania:

Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy, następnie wlewamy żółtka i dalej mieszamy. Mąki łączymy ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki, na końcu dodajemy wodę i dalej delikatnie mieszamy, gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Ciasto pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Masa budyniowa :

Szklankę wody oraz sok z cytryny i cukier gotujemy. W 0,5 szklance wody mieszamy budynie, gdy woda zawrze wlewamy je i energicznie mieszamy aż zgęstnieje i studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy, do wyczerpania.
Poncz do nasączenia ciasta : wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Ponczem polewamy biszkopt.
Na biszkopt wykładamy masę budyniową. Wstawiamy do lodówki.

Pianka cytrynowa : galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie wlewamy zimną i tężejącą lecz nie zastygniętą galaretkę, chwilkę miksujemy. Masę wykładamy na masę budyniową. Na tą warstwę układamy herbatniki.

Lukier :

Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Ma powstać gęsta, smarowna konsystencja. Lukrem smarujemy herbatniki.
Zdobimy listkami czekoladowymi i kawałkami cytrynki.

Odstawiamy do " przegryzienia "
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ostra Na Słodko | | kulinarne przepisy []