Ciasto czekoladowe z malinami

Czas 50 minut Porcji 10 kcal : 359 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Ciasto czekoladowe z malinami – składniki:

– 2 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szklanka cukru
– 7 łyżek kakao
– 5 jajek
– 200 gram margaryny
– 3 łyżki wody
– 3 łyżki oleju
– garść maliny

Ciasto czekoladowe z malinami – sposób wykonania:

Do garnka wkładamy margarynę, wlewamy wodę, olej, wsypujemy cukier i kakao – wszystko podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Wówczas studzimy.
Do masy dodajemy po 1 żółtku i miksujemy, z białek ubijamy pianę.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo do masy – miksujemy.
Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy za pomocą łyżki.

Pół masy wlewamy do keksówki (wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką), posypujemy połowa malin, wlewamy kolejne pół masy i wysypujemy resztę malin.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C,
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *