Czas 80 minut Porcji 12 kcal : 420 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przepis na pyszne ciasto kakaowo – kokosowe. Ciasto kakaowe:
Masło, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać żółtka i utrzeć
Ciasto kakaowo – kokosowe – składniki:
Składniki są na zwykłą prostokątną blaszkę (nie tą z piekarnika)
Ciasto kakaowe:
25 dkg masła
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 i 1/2 szkl mąki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia’
Ciasto kokosowe:
4 białka
15dkg cukru
15dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1/2l mleka
cukier waniliowy
5 łyżek cukru kryształu
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony „Jacek”
3łyżki mleka
25dkg masła
Ciasto kakaowo – kokosowe – sposób wykonania:
Przepis na pyszne ciasto kakaowo – kokosowe. Ciasto kakaowe:
Masło, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać żółtka i utrzeć. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia i powoli wymieszać.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian kakaowe i kokosowe. Upiec w temp. 180-190 stopni przez ok 1 godz (ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone) Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Upiec też zwykły cienki biszkopt.
Krem:
Batony rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Z reszty składników (oprócz masła) ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć i dodawać na zmianę przestudzony budyń i przestudzone batony można dodać trochę spirytusu.
Przepis na ciasto, który kiedyś dostałam od koleżanki. Uważam że jest naprawdę dobre, choć wymaga trochę nakładu pracy. Przepis autorstwa Aleksandry Bonarskiej