Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatno¶ci | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 350 pysznych przepisów.

Komentarze

babka piaskowa
Z całym szacunkiem Pani Ewo, ale do babki piaskowej dodaje się m±kę ziemniaczan±....
| 2014-04-16 8:10 |

dobre
dobre...
| 2014-03-24 18:52 |

miama
super przepisy dla mojej mamy mnie to
nie kręci....
| 2014-03-24 18:51 |

salatkamwarstwowa ze sledz
do tej salatki dodaje jeszcze 3 ogorki konserwowe ,a buraczki konserwowe ze swojej spizarni
...
| 2014-03-23 17:46 |

Tytul
Kruche ciastka rewelacja. Proste w wykonaniu a za razem smaczne. Polecam...
| 2014-03-19 18:57 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 80 minut Porcji 12 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto kakaowo - kokosowe - składniki:

Składniki s± na zwykł± prostok±tn± blaszkę (nie t± z piekarnika)

Ciasto kakaowe:
25dkg margaryny lub masła
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 i 1/2 szkl m±ki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia'


Ciasto kokosowe:
4 białka
15dkg cukru
15dkg kokosu
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
1/2l mleka
cukier waniliowy
5 łyżek cukru kryształu
4 żółtka
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
3 batony "Jacek"
3łyżki mleka
25dkg masła

Ciasto kakaowo - kokosowe - sposób wykonania:

Przepis na pyszne ciasto kakaowo - kokosowe. Ciasto kakaowe:
Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać żółtka i utrzeć. Dodać przesian± m±kę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.


Ciasto kokosowe:
Bialka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos, m±kę i proszek do pieczenia i powoli wymieszać.
Na blaszkę kła¶ć ciasto kupkami, na przemian kakaowe i kokosowe. Upiec w temp. 180-190 stopni przez ok 1 godz (ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone) Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Upiec też zwykły cienki biszkopt.

Krem:
Batony rozpu¶cić w 3 łyżkach mleka. Z reszty składników (oprócz masła) ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć i dodawać na zmianę przestudzony budyń i przestudzone batonyu?miech można dodać trochę spirytusu.

Przepis na ciasto, który kiedy¶ dostałam od koleżanki. Uważam że jest naprawdę dobre, choć wymaga trochę nakładu pracy. Przepis autorstwa Aleksandry Bonarskiej
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []