Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatno¶ci | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które s± zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatno¶ci













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygl±da jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię tak± sałatkę ¶ledziow± tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję start± gotowan± marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladaj± te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 80 minut Porcji 12 Trudno¶ć łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto kakaowo - kokosowe - składniki:

Składniki s± na zwykł± prostok±tn± blaszkę (nie t± z piekarnika)

Ciasto kakaowe:
25dkg margaryny lub masła
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 i 1/2 szkl m±ki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia'


Ciasto kokosowe:
4 białka
15dkg cukru
15dkg kokosu
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
1/2l mleka
cukier waniliowy
5 łyżek cukru kryształu
4 żółtka
2 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
3 batony "Jacek"
3łyżki mleka
25dkg masła

Ciasto kakaowo - kokosowe - sposób wykonania:

Przepis na pyszne ciasto kakaowo - kokosowe. Ciasto kakaowe:
Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać żółtka i utrzeć. Dodać przesian± m±kę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.


Ciasto kokosowe:
Bialka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos, m±kę i proszek do pieczenia i powoli wymieszać.
Na blaszkę kła¶ć ciasto kupkami, na przemian kakaowe i kokosowe. Upiec w temp. 180-190 stopni przez ok 1 godz (ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone) Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Upiec też zwykły cienki biszkopt.

Krem:
Batony rozpu¶cić w 3 łyżkach mleka. Z reszty składników (oprócz masła) ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć i dodawać na zmianę przestudzony budyń i przestudzone batonyu?miech można dodać trochę spirytusu.

Przepis na ciasto, który kiedy¶ dostałam od koleżanki. Uważam że jest naprawdę dobre, choć wymaga trochę nakładu pracy. Przepis autorstwa Aleksandry Bonarskiej
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []