Ciasto kakaowo kokosowe

Czas 80 minut Porcji 12 kcal : 420 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Przepis na pyszne ciasto kakaowo – kokosowe. Ciasto kakaowe:
Masło, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać żółtka i utrzeć

Ciasto kakaowo – kokosowe – składniki:

Składniki są na zwykłą prostokątną blaszkę (nie tą z piekarnika)

Ciasto kakaowe:
25 dkg masła
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szkl cukru
1 i 1/2 szkl mąki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia’

Ciasto kokosowe:
4 białka
15dkg cukru
15dkg kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1/2l mleka
cukier waniliowy
5 łyżek cukru kryształu
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony „Jacek”
3łyżki mleka
25dkg masła

Ciasto kakaowo – kokosowe – sposób wykonania:

Przepis na pyszne ciasto kakaowo – kokosowe. Ciasto kakaowe:
Masło, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać żółtka i utrzeć. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.

Ciasto kokosowe:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia i powoli wymieszać.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian kakaowe i kokosowe. Upiec w temp. 180-190 stopni przez ok 1 godz (ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone) Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Upiec też zwykły cienki biszkopt.

Krem:
Batony rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Z reszty składników (oprócz masła) ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć i dodawać na zmianę przestudzony budyń i przestudzone batony można dodać trochę spirytusu.

Przepis na ciasto, który kiedyś dostałam od koleżanki. Uważam że jest naprawdę dobre, choć wymaga trochę nakładu pracy. Przepis autorstwa Aleksandry Bonarskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *