Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 353 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
robiłam jadłam super ,dzięki za takie przepisy dla pani Ewy....
| 2014-06-22 13:40 |

pycha
pyyyszne, dodjae jeszce pasztetowej do farszu, moze byc kania,pychotka:) lubie bardzo pierogi i moglabym je jadac codzie...
| 2014-06-17 19:55 |

Tytul
Witam! Pieklam pierwszy raz,wyszedl rewelacyjny.Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Napewno polece ten przepis znaj...
| 2014-05-17 23:25 |

Tytul
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco....
| 2014-05-15 13:36 |

Tytul
sernik wyszedł super! piekę już któryś raz z kolei i mąż zawsze zachwycony, a jest wielbicielem sernika:) Polecam...
| 2014-05-07 14:22 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta tradycyjne
Czas Wykonanie 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Karpatka - składniki:

ciasto:
1 szklanka wody
pół kostki masła
1 szklanka mąki
5 jajek
szczypta soli

krem:
kostka masła
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej

Ciasto Karpatka - sposób wykonania:

Ciasto: do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy, gdy zawrze wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Gdy dobrze się wymiesza odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta wbijamy jajka i mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 równe części, każda pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Studzimy.
Krem: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, natomiast w pozostałej ilości mleka (pół szklanki) mieszamy obie maki. Gdy mleko zawrze wlewamy mąki i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Studzimy.
Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo przestudzoną masę wciąż mieszając.
Gotowy krem wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.
  • Currently 4.67/5

4.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2012-05-13 19:44 Mniamm...:)
Witam. Naprawde pani Ewo jestem pani wielkom fanką ... ponieważ pani podaje przepisy pożądne a zarazem przepyszne!!! Robiłam to ciasto ... zaraz .. niech ja sobie przypomnę ...:/Aaa..Sernik na zimno na jogurcie.. no poprostu pyszności ... Pozdrawiam ..u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-31 12:13 Tytul
trzeba wspomniec jak blaszki maja byc wysmarowane!!!!!!!!!
ja margaryna smaruje i posypuje maka, jesli ktos zapomni o mace, to katastrofa, ciasto sie przyklei do blachy!

Ewa - moderator
Ewa
Przepisów 38
Od 2012-02-04 16:41
Dodano 2013-01-02 18:02 Oczywistości
Oczywistą oczywistością jest przed pieczeniem ciasta wysmaroawnie blachy tłuszczem i posypanie np bułką tartą u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-12 11:35 karpatka
nic dodać nic ująć poprostu pycha



Przepisów
Od
Dodano 2013-07-11 10:27 Nie do konca oczywista
Nie do konca oczywista poniewaz ja sie ucze i wszystkie szczegoly sa wazne, dzieki za radeu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-25 16:27 Tytul
Mieszkam we Wloszech, przepisy sa wspaniale , czesto pieke je w naszej ciastkarni, dziekuje



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-29 19:33 Cymes,Delicje!
Bardzo długo szukałam przepisu, który oddałby smak karpatki jaką pamiętam z dzieciństwa. To jest właśnie ten w/w przepis. Dziękuje. Naprawdę gorąco polecam. Rewelacja!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz