Ciasto Karpatka - składniki:

ciasto:
1 szklanka wody
pół kostki masła
1 szklanka mąki
5 jajek
szczypta soli

krem:
kostka masła
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej

Ciasto Karpatka - sposób wykonania:

Ciasto: do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy, gdy zawrze wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Gdy dobrze się wymiesza odstawiamy do wystudzenia. Do ciasta wbijamy jajka i mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na 2 równe części, każda pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Studzimy.
Krem: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, natomiast w pozostałej ilości mleka (pół szklanki) mieszamy obie maki. Gdy mleko zawrze wlewamy mąki i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Studzimy.
Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo przestudzoną masę wciąż mieszając.
Gotowy krem wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą.
  • Currently 4.75/5

4.8/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu