Ciasto leśny mech - składniki:

Ciasto:
450 g szpinaku
4 jajka
2 szkl mąki krupczatki
1 i 1/3 szkl oleju
1 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:
500 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone
3/4 szkl cukru pudru
1,5 szkl jagód
2 szkl malin

Ciasto leśny mech - sposób wykonania:

Efektownie wyglądające ciasto - tort ze szpinakiem. Pyszne ciasto, które zachwyci gości. Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie z wody i blenderujemy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy. Jak cukier się rozpuści wlewamy olej i wciąż ubijając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do tortownicy wyścielonej papierem do piecz. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrajmy na pół.
Krem: śmietanę ubijamy aż będzie sztywna, wsypujemy cukier i chwile ubijamy. Dodajemy mascarpone, mieszamy jeszcze przez moment. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Górną część biszkoptu kruszymy i okruchami posypujemy ciasto. Na wierzch układamy jagody i maliny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu