Czerwony ryż - składniki:

- 100 gram ryżu
- 300 ml bulionu
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- cebula
- szczypta ostrej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka vegety

Czerwony ryż - sposób wykonania:

Tak przygotowany ryż jest świetnym urozmaiceniem obiadu. Cebulę, czosnek dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy je razem na oleju. Kolejno wsypujemy ryż i smażymy całość chwilkę razem. Na patelnię wlewamy przygotowany bulion, dodajemy vegetę i przecier pomidorowy.

Wszystko pod przykryciem dusimy przez kilka minut, pamiętając aby mieszać co jakiś czas. Gdyby ryż za szybko wchłonął wodę, a będzie jeszcze twardy to podlewamy dodatkowo bulionem. Pod sam koniec duszenia dosypujemy ostrą i słodką paprykę, dodajemy masło. Dokładnie mieszamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie cały bulion i będzie już miękki. Czerwony ryż podajemy z mięsem i surówką. Życzę smacznego!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu