Czerwony ryż

Czas 25 minut Porcji kcal : 140 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Tak przygotowany ryż jest świetnym urozmaiceniem obiadu. Cebulę, czosnek dokładnie obieramy i kroimy w kostkę.

Czerwony ryż – składniki:

– 100 gram ryżu
– 300 ml bulionu
– łyżeczka masła
– ząbek czosnku
– cebula
– szczypta ostrej papryki
– łyżka słodkiej papryki
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– łyżeczka vegety

Czerwony ryż – sposób wykonania:

Tak przygotowany ryż jest świetnym urozmaiceniem obiadu. Cebulę, czosnek dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy je razem na oleju. Kolejno wsypujemy ryż i smażymy całość chwilkę razem. Na patelnię wlewamy przygotowany bulion, dodajemy vegetę i przecier pomidorowy.

Wszystko pod przykryciem dusimy przez kilka minut, pamiętając aby mieszać co jakiś czas. Gdyby ryż za szybko wchłonął wodę, a będzie jeszcze twardy to podlewamy dodatkowo bulionem. Pod sam koniec duszenia dosypujemy ostrą i słodką paprykę, dodajemy masło. Dokładnie mieszamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie cały bulion i będzie już miękki. Czerwony ryż podajemy z mięsem i surówką. Przepis dodany przez Gotuj z Cukiereczkiem. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *