Dietetyczne Donaty upieczone w piekarniku - składniki:

- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 15 g świeżych drożdży

Dietetyczne Donaty upieczone w piekarniku - sposób wykonania:

Pyszne i jednocześnie dietetyczne Donaty czyli pączki z dziurką znane także pod nazwą oponki lub obwarzanki. Dzięki upieczeniu w piekarniku, nie

ociekają tłuszczem. Donaty z piekarnika są puszyste, miękkie i smaczne.
Do ciepłego mleka dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże wystartowały. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy łyżkę cukru waniliowego, jajka oraz roztopione masło. Wlewamy drożdże. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło.
Następnie wałkujemy gruby placek około 1,5 cm grubości. Szklanką lub dużym kubkiem wycinamy krążki. W każdym krążku za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy Donaty. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby podrosły.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i pieczemy przez 15 minut w termoobiegu.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Można polać czekoladą lub lukrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu