Domowy sos tatarski - składniki:

- słoiczek 300 g majonezu najlepiej domowego
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- łyżka posiekanego koperku
- mała łyżeczka jednolitej musztardy
- łyżka tartego chrzanu
- 1 duży ogórek konserwowy
- kilka marynowanych grzybków najlepiej prawdziwków moga być marynowane pieczarki
- sól, biały mielony pieprz, można dodać szczyptę cukru

Domowy sos tatarski - sposób wykonania:

Sos tatarski to jeden z moich ulubionych domowych sosów do wędlin, ryb, kanapek i jajek. Śmietanę mieszamy z majonezem, musztardą i chrzanem. Wsypujemy koperek oraz pokrojone w drobną kostkę ogórek i grzyby - możemy je również zetrzeć na tarce. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

Powstały sos tatarski przykrywamy szczelnie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby skłądniki przeszły sobą.

Sos tatarski możemy przechowywac w chłodnym miejscu w słoiku przez kilka dni u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu