Drożdżówki z budyniem

Czas 55 minut Porcji 10 kcal : 270 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.

Drożdżówki z budyniem – składniki:

pół kg mąki pszennej
40 g drożdży świeżych (nieco mniej niż pół kostki)
pół kostki masła (10 dag)
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 jajka całe plus 1 żółtko

2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka

tłuszcz do blachy

Drożdżówki z budyniem – sposób wykonania:

Zaczyn: drożdże wkruszamy do kubka, dodajemy mleko, cukier (2 łyżki) oraz 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszył.

Do miski wsypujemy mąkę (dobrze jest ją przesiać), dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, wbijamy 2 jajka i żółtko oraz rozpuszczone i przestudzone masło a na koniec rozczyn (który „ruszył”), wyrabiamy (kilka minut) na jednolite ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
Budyń gotujemy zgodnie z przepisem an opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (3 szklanki), słodzimy go również zgodnie z tym co pisze na odwrocie opakowania.
Ciasto dzielimy na 2 część a następnie na podsypanej mąką stolicy wałkujemy w prostokąt (wymiary około 20x30cm).
prostokąt smarujemy budyniem, zwijamy w rulon. Rulon kroimy w około 3 cm kawałki i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *