Czas 60 minut Porcji 4 kcal : 200 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Efektowne i proste w wykonaniu bułeczki drożdżowe z truskawkami, które poza sezonem można zastąpić innymi owocami.
Drożdżówki z truskawkami – składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie suchych drożdży
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
truskawki
kruszonka:
pół szklanki mąki
1/3 kostki masła
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
Drożdżówki z truskawkami – sposób wykonania:
Efektowne i proste w wykonaniu bułeczki drożdżowe z truskawkami, które poza sezonem można zastąpić innymi owocami.
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do suchych składników, dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, kładziemy na blaszce i lekko spłaszczamy, kładziemy plastry truskawek.
Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą. Na truskawki kładziemy kruszonkę. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach C.