Dyniowy sernik na zimno

Czas 30 minut Porcji 10 kcal : 270 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Dyniowy sernik na zimno – składniki:

– 300 gram waniliowego serka homogenizowanego
– ok. 70 dag dyni
– 40 gram cukru
– 20 gram cukru waniliowego
– 30 g + 10 g żelatyny
– 100 ml + 50 ml wody
– łyżka soku z cytryny

Dyniowy sernik na zimno – sposób wykonania:

Dynię pozbawiamy skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy do miękkości, następnie wsypujemy cukier i miksujemy blenderem na gładko.
15 dag musu odkładamy i dodajemy do niego sok z cytryny.

Musy studzimy a do większej części dodajemy serki waniliowe. W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy 30 g żelatyny. Po jej wystudzeniu wlewamy do masy z serkami i miksujemy dokładnie. Wylewamy masę do tortownicy około 18 cm średnicy i wstawiamy do lodówki.

W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny, studzimy i wlewamy do zostawionej masy dyniowej z wyciśniętą cytryną. Mieszamy, masę wylewamy na ciasto, wstawiamy do lodówki.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *