Fasolka po bretońsku - składniki:

- 60 dag dużej, białej fasoli
- 3 kiełbasy śląskie + 1 kiełbasa polska
- 20 dag wędzonego boczku
- duża cebula
- ząbek czosnku(niekoniecznie)
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- majeranek
- tłuszcz do smażenia

Fasolka po bretońsku - sposób wykonania:

Fasolkę zalewamy letnią wodą, i zostawiamy na noc by zmiękła. Następnie wlewamy świeżą wodę i gotujemy ją z dodatkiem przypraw takich jak liść laurowy, i ziele angielskie, tak długo aż będzie miękka. ( ok. 1-1,5 godziny). Odcedzamy, pozostawiając niewielką ilość wody, (w zależności ile chcemy mieć później sosu)
Na patelni podgrzewamy tłuszcz, kiełbasę ,boczek i cebulę kroimy w zgrabną kostkę i podsmażamy tak długo, aż się wszystko zrumieni. Zawartość patelni dodajemy do fasolki, Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy wszystko razem o15-20 minut. Na sam koniec dodajemy majeranek-ilość według własnych upodobań smakowych.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu