Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 353 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pyszne! Za pierwszym razem wyszedł i tak wszystkim smakował, że tego samego dnia musiałam zrobić jeszcze więcej deserów....
| 2014-07-28 11:24 |

Tytul
robiłam jadłam super ,dzięki za takie przepisy dla pani Ewy....
| 2014-06-22 13:40 |

pycha
pyyyszne, dodjae jeszce pasztetowej do farszu, moze byc kania,pychotka:) lubie bardzo pierogi i moglabym je jadac codzie...
| 2014-06-17 19:55 |

Tytul
Witam! Pieklam pierwszy raz,wyszedl rewelacyjny.Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Napewno polece ten przepis znaj...
| 2014-05-17 23:25 |

Tytul
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco....
| 2014-05-15 13:36 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasteczka
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Faworki - składniki:

pół kg mąki pszennej
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 żółtek
50 g masła
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki spirytusu
4 łyżki wody
cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia, najlepiej około 80 dag smalcu

Faworki - sposób wykonania:

Tajemnicą udanych faworków jest długie wyrabianie ciasta. Wtłaczając powietrze do ciasta sprawimy, że będą one idealnie kruche i rozwarstwione. Najlepiej więc robiąc faworki, poszukać wokół siebie męskich (silnych!) dłoni ?art
Mąkę przesiewamy na stolnicy, robimy z niej kopczyk a w kopczyku dołek, do dołka wkładamy żółtka i śmietanę,mieszamy i zagniatamy, dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz spirytus i wodę, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i tłuczemy ją za pomocą wałka, w ten sposób wtłoczymy do niego powietrze. Ciasto wyrabiamy jak najdłużej, następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy dość cienko i kroimy w paski (około 3-4 cm) i długość około 10 cm. Na środku paska robimy dziurkę i przewlekamy przez nią pasek ciasta formując faworki.
Faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiano. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []