Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasteczka
 
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Faworki - składniki:

pół kg mąki pszennej
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 żółtek
50 g masła
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki spirytusu
4 łyżki wody
cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia, najlepiej około 80 dag smalcu

Faworki - sposób wykonania:

Tajemnicą udanych faworków jest długie wyrabianie ciasta. Wtłaczając powietrze do ciasta sprawimy, że będą one idealnie kruche i rozwarstwione. Najlepiej więc robiąc faworki, poszukać wokół siebie męskich (silnych!) dłoni ?art
Mąkę przesiewamy na stolnicy, robimy z niej kopczyk a w kopczyku dołek, do dołka wkładamy żółtka i śmietanę,mieszamy i zagniatamy, dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz spirytus i wodę, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i tłuczemy ją za pomocą wałka, w ten sposób wtłoczymy do niego powietrze. Ciasto wyrabiamy jak najdłużej, następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy dość cienko i kroimy w paski (około 3-4 cm) i długość około 10 cm. Na środku paska robimy dziurkę i przewlekamy przez nią pasek ciasta formując faworki.
Faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiano. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []