Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygląda jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasteczka
Czas Wykonanie 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Faworki - składniki:

pół kg mąki pszennej
4 łyżki kwaśnej śmietany
6 żółtek
50 g masła
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki spirytusu
4 łyżki wody
cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia, najlepiej około 80 dag smalcu

Faworki - sposób wykonania:

Tajemnicą udanych faworków jest długie wyrabianie ciasta. Wtłaczając powietrze do ciasta sprawimy, że będą one idealnie kruche i rozwarstwione. Najlepiej więc robiąc faworki, poszukać wokół siebie męskich (silnych!) dłoni ?art
Mąkę przesiewamy na stolnicy, robimy z niej kopczyk a w kopczyku dołek, do dołka wkładamy żółtka i śmietanę,mieszamy i zagniatamy, dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz spirytus i wodę, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i tłuczemy ją za pomocą wałka, w ten sposób wtłoczymy do niego powietrze. Ciasto wyrabiamy jak najdłużej, następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy dość cienko i kroimy w paski (około 3-4 cm) i długość około 10 cm. Na środku paska robimy dziurkę i przewlekamy przez nią pasek ciasta formując faworki.
Faworki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na rumiano. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []