Czas 40 minut Porcji 20 kcal : 165 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 15 zł.
Francuskie rogaliki z grzybami – składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
30 dag pieczarek
pęczek szczypiorku
2 jajka
łyżka masła
sól, pieprz
Francuskie rogaliki z grzybami – sposób wykonania:
Ciasto wyjmujemy z opakowania i kroimy na trójkąty. Jedno jajko gotujemy na twardo, natomiast drugie roztrzepujemy w miseczce.
Pieczarki obieramy i tarkujemy na grubych oczkach, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy aż woda z nich wyparuje.
Do pieczarek dodajemy rozgniecione ugotowane jajko oraz posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz jeśli jest taka potrzeba /najlepiej spróbować/, mieszamy.
Farsz nakładamy na szeroką część trójkąta i zwijamy formując rogalika, wierzch rogalików smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C