Gniazdo ziemniaczane z gulaszem - składniki:

- 300 gram ziemniaków
- łyżka masła
- żółtko
- łyżeczka soli

- 400 gram łopatki wieprzowej
- 300 ml bulionu
- 150 gram pieczarek
- 2 liście laurowe
- cebula
- łyżeczka papryki
- szczypta lubczyku, soli i pieprzu

- 100 gram mąki do obtoczenia
- 100 ml oleju do smażenia

Gniazdo ziemniaczane z gulaszem - sposób wykonania:

Przygotowanie gulaszu:
Czyścimy mięso i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy je w mące. W naczyniu żaroodpornym, w rozgrzewanym oleju obsmażamy mięso. Dodajemy do niego posiekaną cebulę. Wszystko mieszamy ze sobą i krótko razem smażymy. Po smażeniu podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku lubczykiem, papryką oraz liśćmi laurowymi. Wsypujemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystko razem dusimy do miękkości. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

Przygotowanie gniazd:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie. Dodajemy do nich masło i żółtko, po czym ucieramy na pure. Napełniamy nimi szprycę.
Na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy średniej wielkości gniazdka ziemniaczane, które wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze około 200 stopni C i pieczemy przez około 15 minut.
Po upieczeniu gniazd, nakładamy na nie gorący gulasz. Gniazda ziemniaczane z gulaszem podajemy na gorąco.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu