Gniazdo ziemniaczane z gulaszem

Czas 50 minut Porcji kcal : 266 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Gniazdo ziemniaczane z gulaszem – składniki:

– 300 gram ziemniaków
– łyżka masła
– żółtko
– łyżeczka soli

– 400 gram łopatki wieprzowej
– 300 ml bulionu
– 150 gram pieczarek
– 2 liście laurowe
– cebula
– łyżeczka papryki
– szczypta lubczyku, soli i pieprzu

– 100 gram mąki do obtoczenia
– 100 ml oleju do smażenia

Gniazdo ziemniaczane z gulaszem – sposób wykonania:

Przygotowanie gulaszu:
Czyścimy mięso i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy je w mące. W naczyniu żaroodpornym, w rozgrzewanym oleju obsmażamy mięso. Dodajemy do niego posiekaną cebulę. Wszystko mieszamy ze sobą i krótko razem smażymy. Po smażeniu podlewamy bulionem. Doprawiamy do smaku lubczykiem, papryką oraz liśćmi laurowymi. Wsypujemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystko razem dusimy do miękkości. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

Przygotowanie gniazd:
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie. Dodajemy do nich masło i żółtko, po czym ucieramy na pure. Napełniamy nimi szprycę.

Na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy średniej wielkości gniazdka ziemniaczane, które wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze około 200 stopni C i pieczemy przez około 15 minut.

Po upieczeniu gniazd, nakładamy na nie gorący gulasz. Gniazda ziemniaczane z gulaszem podajemy na gorąco. Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

2 odpowiedzi na “Gniazdo ziemniaczane z gulaszem”

  1. Taki do wyciskania kształtów z masy? Z torebki, wystarczy w rogu zrobić dziurkę, nałożyć masę i wyciskać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *