Gołąbki w sosie pomidorowym - składniki:

1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
2 torebeczki ryżu (lub dla fanów tradycyjnego gotowania około 1 szklanki ryżu)
1 kapusta (choć nie zużyjemy jej całej, resztę można zużyć na surówkę)
2 jajka
sól, pieprz
około 1 litra bulionu

sos pomidorowy:


puszka pomidorów - zmiksować blenderem
kilka łyżek koncentratu dla wzmocnienia smaku
pół szklanki śmietany
2 szkalnki bulionu

Gołąbki w sosie pomidorowym - sposób wykonania:

Ze wszystkim odmian gołąbków te tradycyjne, w sosie pomidorowym smakują mi najbardziej!

Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie - ma być al dente gdyż dojdzie w trakcie obróbki cieplnej gołąbków.
Mięso mielimy, przyprawiamy, dodajemy jajka a następnie przestudzony ryż. Wyrabiamy masę.
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści myjemy, wycinamy głąb i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Sparzone liście staną się elastyczne dzięki czemu można w nie zawinąć masę mięsno-ryżową. Kapustę możemy też włożyć do mikrofalówki i podgrzać 2-3 minut - uzyskamy ten sam efekt jak podczas parzenia.
Te liście które zmiękły zdejmujemy z kapusty, następnie resztę ponownie wkładamy do wody. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości liści a więc około 12, proces przerywamy.
Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy na kształt gołąbka, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem, pieczemy około 1,5 godziny.
Po tym czasie z soku, koncentratu i śmietany robimy sos - wszystkie składniki łączymy ze sobą, którym zalewamy gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20-30 minut. Podajemy gorące!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu