Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |

Tytul
sernik lodzi jest super próbowałam zrobić wszystkim bardzo smakowało pozdrawiam
...
| 2014-09-15 17:45 |

Tytul
Moje wafle wyszly mokre I zrobilam dokladnie z przepisu pani Ewy.
...
| 2014-09-12 2:44 |

piotrigosiawrona31
Pyszne mufinki. Swietny przepis. Radzę wypróbować go na święta. Rodzicom i mężowi smakowały. Za 2 lata gdy moja córeczka...
| 2014-08-08 17:23 |

głód uczy
Kojarzyłem nazwę ciasta ale nic więcej, wydało się interesujące bo ma jabłka rozprowadzone wszędzie. Z orzechami wyszło ...
| 2014-07-31 23:07 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory




Strona główna >> Przepisy na obiady >> Gołąbki
Czas Wykonanie 75 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gołąbki w sosie pomidorowym - składniki:

1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
2 torebeczki ryżu (lub dla fanów tradycyjnego gotowania około 1 szklanki ryżu)
1 kapusta (choć nie zużyjemy jej całej, resztę można zużyć na surówkę)
2 jajka
sól, pieprz
około 1 litra bulionu

sos pomidorowy:


puszka pomidorów - zmiksować blenderem
kilka łyżek koncentratu dla wzmocnienia smaku
pół szklanki śmietany
2 szkalnki bulionu

Gołąbki w sosie pomidorowym - sposób wykonania:

Ze wszystkim odmian gołąbków te tradycyjne, w sosie pomidorowym smakują mi najbardziej!

Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie - ma być al dente gdyż dojdzie w trakcie obróbki cieplnej gołąbków.
Mięso mielimy, przyprawiamy, dodajemy jajka a następnie przestudzony ryż. Wyrabiamy masę.
Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści myjemy, wycinamy głąb i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Sparzone liście staną się elastyczne dzięki czemu można w nie zawinąć masę mięsno-ryżową. Kapustę możemy też włożyć do mikrofalówki i podgrzać 2-3 minut - uzyskamy ten sam efekt jak podczas parzenia.
Te liście które zmiękły zdejmujemy z kapusty, następnie resztę ponownie wkładamy do wody. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości liści a więc około 12, proces przerywamy.
Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy na kształt gołąbka, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem, pieczemy około 1,5 godziny.
Po tym czasie z soku, koncentratu i śmietany robimy sos - wszystkie składniki łączymy ze sobą, którym zalewamy gołąbki. Pieczemy jeszcze około 20-30 minut. Podajemy gorące!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []




Polecamy pozostałe przepisy
Komentarze użytkowników


Przepisów
Od
Dodano 2013-01-21 10:38 kapusta z gołąbków
1.kapusta, która zostanie po odjęciu liści na gołąbki, NIE NADAJE SIĘ NA SURÓKĘ, bo jest z wody - lepiej wykorzystać ją do zupy
2.zamiennikiem torebki z ryżem nie jest szklanka ryżu tylko 100g ryżu



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-02 9:28 Tytul
Ja uzywam kapusty wloskiej. Jest bardziej miekka i "zjadliwa".Z wielkiego liscia
robie cztery male golabki. Do nadzienia miesnego oprocz ryzu scieram nieco marchewki i selera. Jadwiga



Przepisów
Od
Dodano 2013-06-26 23:47 Tytul
A ja zamiast ryżu dodaję kaszę jęczmienną, znakomite połączenie! Kiedyś zrobiłam to przez pomyłkę i tak nam zostało. Natomiast sos zaprawiam dodatkowo śmietaną 18%,pyszności!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz