Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygląda jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasta z owocami
Czas Wykonanie 45 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Jabłecznik z kruszonką - składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka (białka zostawiamy)
szklanka cukru

masa jabłkowa:
1-1,5 kg jabłek
czubata łyżeczka cynamonu
pół paczki budyniu waniliowego

pianka:
3 białka
1 szklanka cukru
1 kisiel truskawkowy

Jabłecznik z kruszonką - sposób wykonania:

Przepis na jabłecznik z kruszonką. Ciasto: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem aż zrobi się kruszonka, dodajemy żółtka utarte z cukrem, ugniatamy jednolite ciasto, krótka, tylko do momentu aż składniki dobrze się połączą (kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania).

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją na 30 minut do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy i odciskamy nadmiar soku, dodajemy cynamon i budyń, możemy lekko posłodzić do smaku jeżeli uznamy, że są zbyt kwaśne.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, 1/3 ciasta przenosimy do zamrażarki (obwijamy w folię) natomiast pozostałą część wałkujemy na kształt blaszki i przenosimy do niej (blaszkę uprzednio wyścielamy papierem do pieczenia). Tak przygotowany spód ciasta zapiekamy w 180 stopniach C do momentu aż się zrumieni (około 20 minut).
Następnie na spód wykładamy jabłka oraz pianę ubitą z białek cukru i kisielu (kisiel do białek dodajemy pod koniec ubijania). Na piane tarkujemy pozostałą część ciasta wyjętą z zamrażalnika.
Ciasto zapiekamy przez kolejne 20 minut w 180 stopniach C, do momentu aż pięknie się zrumieni.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []