Jajka Flamenco - składniki:

- 4 jajka
- 150 gram salami
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 400 gram pomidorów krojonych w puszce
- 100 gram zielonego groszku
- 100 gram fasoli szparagowej
- sól, pieprz czerwony, chili

Jajka Flamenco - sposób wykonania:

Pyszna propozycja na niecodzienne śniadanie, rodem z Hiszpanii. Potrawa jest bardzo sycąca, pikantna i kolorowa. Zachwyci niejednego porannego niejadka u?miech
Obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Obieramy także czosnek. Usuwamy z papryki gniazda nasienne po czym kroimy paprykę w paski. Gdy salami mamy w całości - odkrawamy cztery cienkie plasterki, gdy salami mamy pokrojone - odkładamy 4 plasterki, a resztę kroimy w słupki.
Przeciskamy przez praskę czosnek i wraz z cebulą podsmażamy na patelni. Dodajemy do tego paprykę oraz pomidory. Wszystko smażymy przez około 1 - 2 minuty.
Kolejno dodajemy groszek, fasolkę oraz salami. Wszystko dusimy przez ok. 10 min. pod przykryciem. Dodajemy do smaku przyprawy.
Następnie wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia. W powstałej masie należy zrobić 4 dołki, do których wbijamy jajka.

W nagrzanym do 200 stopni C. piekarnika, wstawiamy naczynie i zapiekamy aż się zetną białka tak przez około 5 - 10 minut.
gotową potrawę oprószamy czerwonym pieprzem. Serwujemy ze świeżym pieczywem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu