Strona główna >> Porady kulinarne

Jak przygotować szparagi

Dowiedz się jak przygotować szparagi. Wyjaśniam krok po kroku jak wybrać odpowiednie szparagi, podpowiem jak je przechowywać oraz jak przygotować pyszne szparagi.
Kupując szparagi zwróć uwagę, by szparagi były sprężyste i jędrne, a ich końcówki były wilgotne - z świerzych szparagów po naciśnięciu wycieka sok. Potarte o siebie wydają skrzypienie. Sprawdź czy główki szparagów sa zamknięte.
Białe szparagi musimy obrać ze skórki. Powinny więc być średniej grubości. Natomiast zielone szparagi nie obieramy moga więc być cienkie.

Przechowywanie szparagów:
Świeże szparagi przyrządzamy od razu po zakupie. Możemy je także, po owinięciu w wilgotną ściereczkę, przechowywyać w lodówce lub innym chłodnym miejscu przez 3 dni.

Przygotowywanie szparagów:
Przygotowywanie szparagów zaczynamy od ich umycia i osuszenia.
a) Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy jedynie zdrewniałe końcówki około 1/3 - 1/4 wielkości od dołu.

b) Białe szparagi obieramy od góry do dołu obieraczką do warzyw pozostawiając główki nie obierane. Czynnośc wykonujemy dokładnie, aby nie pozostawić włókien. Po obraniu obcinamy zdrewniałe końcówki ok 1/3 długości szparagi. Przy świeżych szparagach obcinamy mniejszą długość.

Gotowanie szparagów:
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru na stojąco w wysokim, wąskim garnku. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem. Zielone szparagi gotujemy krócej od białych. Odpowiednio 10 minut zielone oraz 15 minut białe. Czas gotowania będzie zależał od grubości szparagów. Widelcem sprawdzamy czy sa już miękkie. Uważajcie by ich nie rozgotowac bo będą się rozpadać. Dla ułatwienia by równo stały i równomiernie się gotowały możemy związać je nitką. Z racji, że główki są delikatne gotujemy szparagi tak, aby główki wystawały ponad poziom wody. Główki zmiękną pod wpływem pary.

Jeśli niezjedzone szparagi chcemy ponownie spożyć możemy je podgrzac na parze w garnku nad gotująca się wodą. Ewentualnie odsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle.

Szpragami możemy także mrozić.
Szparagi płuczemy suszymy i obieramy. Po czym bez blanszowania zamrażamy. W przyszłości wystarczy bez rozmrażanie wrzucić je do gotującej się wody.

Zastosowanie w kuchni szpragaów:
Jak już wspomniano może je podgrzac w w wodzie lub podsmażyć n apatelni. Szpragi moga być podawane same lub polane sosem. Szparagi możemy wykorzystywać do zup, sałatek, kremów.

Smacznego u?miech

~Gosc | Czytano 26338 razy | 15-05-13 |