Jak zrobić hummus - składniki:

1 szklanka wysuszonej ciecierzycy
1/3 szklanki pasty sezamowej tahini
2 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
łyżeczka mielonego kuminu, który ułatwia trawienie
łyżeczka sody oczyszczonej do moczenia ciecierzycy
pół łyżeczki sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy
sól
woda - ilość dobieramy w zależności od tego jakiej konsystencji pastę chcemy uzyskać

dodatkowo:
posiekana natka pietruszki do posypania hummusu
oliwa z oliwek do polania hummusu

Jak zrobić hummus - sposób wykonania:

Jak zrobić prawdziwy hummus, inaczej pastę z ciecierzycy? Z pozoru nie łatwa pasta, po przygotowaniu okaże się jedną z najprostszych potraw jakie przygotowujesz na co dzień. Poznaj prosty i szybki sposób na pyszną pastę z hummusu na kanapki.
Przed moczeniem sprawdźmy czy ciecierzyca nie ma zanieczyszczeń. Następnie płuczemy ją pod bieżąca wodą, aż woda będzie czysta. Ciecierzycą zalewamy wodą z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej przez kilkanaście godzin. W tym czasie ciecierzyca wchłonie wodę i powiększy swoją objętość dlatego woda powinna z rezerwą pokrywać ciecierzycę. Ciecierzyca moczona w sodzie będzie miękka i delikatna. Ciecierzyca, jako roślina strączkowa jest ciężkostrawna, dlatego moczymy ją w wodzie z dodatkiem sody. Gdy nie damy do moczenia sody, ciecierzyca będzie sucha i krucha, a przez to mało apetyczna. Jeśli mamy czas to wodę możemy kilka razy wymienić dodając za każdym razem łyżeczkę sody.

Wymoczoną cieciorkę płuczemy pod bieżąca wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą z dodatkiem pół łyżeczki sody. Nie dodajemy soli, bo cieciorka stałaby się twarda. Gotujemy na niedużym ogniu przez około półtorej godziny, aż ciecierzyca będzie miękka. Gdy wystąpi piana z zanieczyszczeniami, należy ją zdjąć łyżką. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i na sicie zostawiamy do osuszenia i ostygnięcia.

Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi składnikami. Stopniowo dodajemy małe ilości wody, aż uzyskamy taką konsystencję pasta, jaka nam odpowiada. Gotową pastę z ciecierzycy polewamy oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natkę z pietruszki.
Hummus przechowujemy w lodówce do kilku dni.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu