Czas Wykonanie 50 minut Porcji 12 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł
Jogurtowa baba z nutellą – składniki:
– 1,5 szklanki – mąki pszennej
– 100 gram prawdziwego masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 125 ml jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki drobnego cukru
– 5 łyżek kremu czekoladowego
– 1 laska wanilii
Jogurtowa baba z nutellą – sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!
Masło ucieramy na puch, wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie wbijamy jajka w odstępach 30 sekundowych, w między czasie miksujemy.
Dodajemy krem czekoladowy oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii – miksujemy na małych obrotach.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Odsypujemy pół szklanki tej mieszanki i wsypujemy do masy wraz z 2 łyżkami jogurtu. Miksujemy po czym dodajemy kolejne pół szklanki mąki i kolejne 2 łyżki jogurtu – miksujemy i powtarzamy czynności do wyczerpania składników.
Ciasto przelewamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, pieczemy godzinę w 180 stopniach C.
Studzimy po czym polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.