Jogurtowa baba z nutellą

Czas Wykonanie 50 minut Porcji 12 kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Jogurtowa baba z nutellą – składniki:

– 1,5 szklanki – mąki pszennej
– 100 gram prawdziwego masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 125 ml jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki drobnego cukru
– 5 łyżek kremu czekoladowego
– 1 laska wanilii

Jogurtowa baba z nutellą – sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej!
Masło ucieramy na puch, wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie wbijamy jajka w odstępach 30 sekundowych, w między czasie miksujemy.

Dodajemy krem czekoladowy oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii – miksujemy na małych obrotach.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Odsypujemy pół szklanki tej mieszanki i wsypujemy do masy wraz z 2 łyżkami jogurtu. Miksujemy po czym dodajemy kolejne pół szklanki mąki i kolejne 2 łyżki jogurtu – miksujemy i powtarzamy czynności do wyczerpania składników.

Ciasto przelewamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, pieczemy godzinę w 180 stopniach C.

Studzimy po czym polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi!
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *