Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 358 pysznych przepisów.

Komentarze

andżella
uwielbiam te pierogi dlatego że są takie miękkie w smaku po prostu niebo w gębie...
| 2014-11-15 11:43 |

KTOŚ
FAJNY PRZEPIS POLECAM JEST IDEALNY A SMAK WYŚMIENITY 1 KLASA!!!....
| 2014-11-06 12:27 |

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygląda jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw
Czas Wykonanie 25 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kapusta kiszona - składniki:

1kg kapusty
2 dag soli
1 marchewka
kminek ( na tak niewielką proporcję wystarczy szczypta)

Kapusta kiszona - sposób wykonania:

Nigdy nie udało mi się kupić tak smacznej kapusty jak pamiętałam z czasów dzieciństwa a była to kapusta własnej, domowej roboty.
Ponieważ używam kapusty nie tylko jako surówki do obiadu ale także jako dodatek do wielu potraw podjęłam wyzwanie by zrobić kapustę samodzielnie i przyznam - żadna filozofia.
Przed zrobieniem kapusty kiszonej warto nabyć (niedużą) szatkownicę (dostępna w każdym sklepie gospodarskim), znacznie to ułatwi nasza pracę. Tak więc kapustę szatkujemy a marchewkę (obraną) ścieramy an dużych oczkach do warzyw. Poszatkowaną kapustę mieszamy z solą, po czym układamy w garnku (jeszcze lepiej - w glinianym garnku) i ubijamy wałkiem do ciasta do momentu aż pojawi się sok. Gdy tak się stanie do kapusty dodajemy marchewkę oraz kminek, mieszamy.
Kapustę przechowujemy w temperaturze pokojowej przez około 2 tygodnie (raz dziennie nakłuwamy ją nożem w celu ujścia gazów), następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. Tak przygotowana kapusta jest dobrze zabezpieczona przed zepsuciem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []