Kapusta kiszona

Czas Wykonanie 25 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Nigdy nie udało mi się kupić tak smacznej kapusty jak pamiętałam z czasów dzieciństwa a była to kapusta własnej, domowej roboty.

Kapusta kiszona – składniki:

1kg kapusty
2 dag soli
1 marchewka
kminek ( na tak niewielką proporcję wystarczy szczypta)

Kapusta kiszona – sposób wykonania:

Nigdy nie udało mi się kupić tak smacznej kapusty jak pamiętałam z czasów dzieciństwa a była to kapusta własnej, domowej roboty.
Ponieważ używam kapusty nie tylko jako surówki do obiadu ale także jako dodatek do wielu potraw podjęłam wyzwanie by zrobić kapustę samodzielnie i przyznam – żadna filozofia.
Przed zrobieniem kapusty kiszonej warto nabyć (niedużą) szatkownicę (dostępna w każdym sklepie gospodarskim), znacznie to ułatwi nasza pracę. Tak więc kapustę szatkujemy a marchewkę (obraną) ścieramy an dużych oczkach do warzyw. Poszatkowaną kapustę mieszamy z solą, po czym układamy w garnku (jeszcze lepiej – w glinianym garnku) i ubijamy wałkiem do ciasta do momentu aż pojawi się sok. Gdy tak się stanie do kapusty dodajemy marchewkę oraz kminek, mieszamy.
Kapustę przechowujemy w temperaturze pokojowej przez około 2 tygodnie (raz dziennie nakłuwamy ją nożem w celu ujścia gazów), następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. Tak przygotowana kapusta jest dobrze zabezpieczona przed zepsuciem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *