Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw
Czas Wykonanie 25 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kapusta kiszona - składniki:

1kg kapusty
2 dag soli
1 marchewka
kminek ( na tak niewielką proporcję wystarczy szczypta)

Kapusta kiszona - sposób wykonania:

Nigdy nie udało mi się kupić tak smacznej kapusty jak pamiętałam z czasów dzieciństwa a była to kapusta własnej, domowej roboty.
Ponieważ używam kapusty nie tylko jako surówki do obiadu ale także jako dodatek do wielu potraw podjęłam wyzwanie by zrobić kapustę samodzielnie i przyznam - żadna filozofia.
Przed zrobieniem kapusty kiszonej warto nabyć (niedużą) szatkownicę (dostępna w każdym sklepie gospodarskim), znacznie to ułatwi nasza pracę. Tak więc kapustę szatkujemy a marchewkę (obraną) ścieramy an dużych oczkach do warzyw. Poszatkowaną kapustę mieszamy z solą, po czym układamy w garnku (jeszcze lepiej - w glinianym garnku) i ubijamy wałkiem do ciasta do momentu aż pojawi się sok. Gdy tak się stanie do kapusty dodajemy marchewkę oraz kminek, mieszamy.
Kapustę przechowujemy w temperaturze pokojowej przez około 2 tygodnie (raz dziennie nakłuwamy ją nożem w celu ujścia gazów), następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. Tak przygotowana kapusta jest dobrze zabezpieczona przed zepsuciem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []