Kapusta z grzybami - składniki:

1 kg kiszonej kapusty
Kilka kulek ziela angielskiego i ziarenek pieprzu
40 g suszonych mieszanych grzybów leśnych
Cebula
Sól , pieprz
Olej
2 łyżki mąki

Kapusta z grzybami - sposób wykonania:

Rodzinny przepis na kapustę z grzybami, który gorąco polecam. Kapusta z grzybami to bardzo prosta i smaczna potrawa. Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy na kilka godzin, jeśli mamy całe kapelusze pozostawiamy je namoczone przez całą noc. Następnie gotujemy często do nich zaglądając, 15-20 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Większe kapelusze kroimy.

Kapustę dokładnie płuczemy, i gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i ziarenek pieprzu. Odcedzamy i łączymy z grzybami. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli wsypujemy do niej mąkę którą smażymy tak długo aż się lekko zarumieni (musi stracić smak surowizny) Zasmażkę dokładnie mieszamy z kapustą i grzybami. Przyprawiamy do smaku.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu