Karkówka pieczona po cygańsku - składniki:

1 kg ładnej karkówki
30 dag żółtego sera
3 spore cebule
mały słoik majonezu
mały słoik keczupu
sól, pieprz, majeranek

Karkówka pieczona po cygańsku - sposób wykonania:

Dzień wcześniej karkówkę myjemy i porcjujemy na plastry, każdy plaster rozbijamy oraz przyprawiamy solą i pierzem, zalewamy keczupem i mieszamy tak aby dobrze pokrył mięso, odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym : kładziemy na przemian plastry karkówki, krążki cebuli, posypujemy żółtym serem i smarujemy odrobiną majonezu - aż do wyczerpania składników. Całość przykrywamy i pieczemy 1 -1,20h aż mięso będzie miękki, 20 minut przed końcem pieczenia mięso możemy odkryć by pięknie się zrumieniło.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu