Karkówka pieczona z warzywami - składniki:

1 kg ładnej karkówki
5 cebul
5 dużych marchewek
40 dag sera żółtego
sól, pieprz, przyprawa do grilla
mały słoiczek majonezu, keczupu i musztardy

Karkówka pieczona z warzywami - sposób wykonania:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, każdy plaster przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grilla, wstawiamy na noc do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach, podobnie ścieramy ser żółty.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy na dnie plastry mięsa, smarujemy je keczupem, na to kładziemy cebulę i marchewkę które polewamy majonezem i musztardą (niezbyt gruba warstwa), na całość sypiemy żółty ser.
Pieczemy pod przykryciem 1 godzinę i 10 minut, następnie odkrywamy i pieczemy dodatkowe 20 minut aż ser się zrumieni. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu