Keks - składniki:

20 dag masła lub margaryny
15 dkg cukru
Opakowanie cukru waniliowego
Skórka i sok otarta z cytryny
Szczypta soli
2 jajka
25 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml kwaśnej śmietany
25 dkg bakalii

Keks - sposób wykonania:

Musicie spróbować mojej drugiej wersji keksa - ciasta, które szybko znika z talerza. Margarynę za pomocą miksera utrzeć z cukrem, i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli. Gdy masa będzie puszysta, dodać sok, i skórkę otartą z cytryny, wbijać kolejno jajka. W trakcie ucierania wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać śmietanę, i ponownie miksować. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką oprószone mąka bakalie.
Ciasto przelać do podłużnej foremki.
Piec 60 minut, w 180stC.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu