Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 360 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na obiady >> Pierogi
 
Czas Wykonanie 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kluski śląskie - składniki:

1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Kluski śląskie - sposób wykonania:

Bardzo lubię kluski śląskie, podane z mięsem i surówkę, z duża ilością sosu.
Oczywiście nie można w tym momencie myśleć o liczeniu kalorii u?miech

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy i natychmiast gnieciemy lub mielimy w maszynce. Studzimy, do przestudzonych dodajemy obie mąki i jajka oraz sól (na podaną ilość około 1 płaskiej łyżeczki). Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto następnie dzielimy na kilka mniejszych części a z każdej na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałek, wałek kroimy na równe części.
Każdą część bierzemy w dłoni i formujemy coś na kształt kotlecik z tym, ze za pomocą palca robimy wgłębienie w środku.
Kluski śląskie gotujemy od razu, wrzucamy na wrzącą osoloną wodą, gdy wypłyną gotujemy jeszcze około 4-5 minut (w zależności od wielkości), podajemy z rumianą cebulką lub mięsem i sosem.

Kluski śląskie możemy zamrażać, robimy to tak samo jak pierogi - na tacce, następnie po zamrożeniu zdejmujemy z tacki i wrzucamy do woreczka.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []