Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
sernik lodzi jest super próbowałam zrobić wszystkim bardzo smakowało pozdrawiam
...
| 2014-09-15 17:45 |

Tytul
Moje wafle wyszly mokre I zrobilam dokladnie z przepisu pani Ewy.
...
| 2014-09-12 2:44 |

piotrigosiawrona31
Pyszne mufinki. Swietny przepis. Radzę wypróbować go na święta. Rodzicom i mężowi smakowały. Za 2 lata gdy moja córeczka...
| 2014-08-08 17:23 |

głód uczy
Kojarzyłem nazwę ciasta ale nic więcej, wydało się interesujące bo ma jabłka rozprowadzone wszędzie. Z orzechami wyszło ...
| 2014-07-31 23:07 |

Tytul
Pyszne! Za pierwszym razem wyszedł i tak wszystkim smakował, że tego samego dnia musiałam zrobić jeszcze więcej deserów....
| 2014-07-28 11:24 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory




Strona główna >> Przepisy na obiady >> Pierogi
Czas Wykonanie 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kluski śląskie - składniki:

1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Kluski śląskie - sposób wykonania:

Bardzo lubię kluski śląskie, podane z mięsem i surówkę, z duża ilością sosu.
Oczywiście nie można w tym momencie myśleć o liczeniu kalorii u?miech

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy i natychmiast gnieciemy lub mielimy w maszynce. Studzimy, do przestudzonych dodajemy obie mąki i jajka oraz sól (na podaną ilość około 1 płaskiej łyżeczki). Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto następnie dzielimy na kilka mniejszych części a z każdej na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałek, wałek kroimy na równe części.
Każdą część bierzemy w dłoni i formujemy coś na kształt kotlecik z tym, ze za pomocą palca robimy wgłębienie w środku.
Kluski śląskie gotujemy od razu, wrzucamy na wrzącą osoloną wodą, gdy wypłyną gotujemy jeszcze około 4-5 minut (w zależności od wielkości), podajemy z rumianą cebulką lub mięsem i sosem.

Kluski śląskie możemy zamrażać, robimy to tak samo jak pierogi - na tacce, następnie po zamrożeniu zdejmujemy z tacki i wrzucamy do woreczka.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []