Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami - składniki:

- 1/2 kg twarogu
60 gram masła
2 jajka
80 gram kaszy manny
40 gram mąki
szczypta soli


Dodatkowo :
50 gram orzechów pecan
2 łyżki masła

Sos :
- 150 gram świeżej żurawiny
- laska wanilii
- 40 gram cukru
- 75 ml soku żurawinowego "Paola"
- łyżka mąki kukurydzianej

Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami - sposób wykonania:

Knedle : twaróg rozcieramy za pomocą łyżki, dodajemy masło, 2 jajka, kaszę oraz sól i trochę mąki. Całość dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy knedliki, robimy to dłońmi oprószonymi w mące (ciasto nie będzie się lepić). Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5-7 minut na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sitku.
Sos: do garnka wkładamy żurawiny, z rozciętej laski wanilii wyjmujemy ziarenka i wrzucamy do żurawin. Wsypujemy cukier i dodajemy sok, całość gotujemy 10 minut.
W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę kukurydzianą, dodajemy do sosu żurawinowego i dokładnie mieszamy. Gdy masa się zagotuje studzimy ją.
Orzechy siekamy drobniutko i podsmażamy na maśle. Uprażonymi posypujemy knedle które podajemy z sosem żurawinowym.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu