Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na obiady >> Pierogi
 
Czas Wykonanie 20 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami - składniki:

- 1/2 kg twarogu
60 gram masła
2 jajka
80 gram kaszy manny
40 gram mąki
szczypta soli


Dodatkowo :
50 gram orzechów pecan
2 łyżki masła

Sos :
- 150 gram świeżej żurawiny
- laska wanilii
- 40 gram cukru
- 75 ml soku żurawinowego "Paola"
- łyżka mąki kukurydzianej


Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami - sposób wykonania:

Knedle : twaróg rozcieramy za pomocą łyżki, dodajemy masło, 2 jajka, kaszę oraz sól i trochę mąki. Całość dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy knedliki, robimy to dłońmi oprószonymi w mące (ciasto nie będzie się lepić). Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5-7 minut na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na sitku.
Sos: do garnka wkładamy żurawiny, z rozciętej laski wanilii wyjmujemy ziarenka i wrzucamy do żurawin. Wsypujemy cukier i dodajemy sok, całość gotujemy 10 minut.
W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę kukurydzianą, dodajemy do sosu żurawinowego i dokładnie mieszamy. Gdy masa się zagotuje studzimy ją.
Orzechy siekamy drobniutko i podsmażamy na maśle. Uprażonymi posypujemy knedle które podajemy z sosem żurawinowym.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ostra Na Słodko | | kulinarne przepisy []