Kokardki zapiekane pod beszamelem - składniki:

- 300 gram mielonego mięsa
- 350 gram makaronu kokardki
- 400 gram pomidorów krojonych w puszce
- 150 gram zółtego sera
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 małe cebule
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka bazylii
- do smaku sól i świeżo zmielony pieprz


SOS BESZAMELOWY:
- 1/3 szklanki mąki
- 400 ml mleka
- 50 gram masła
- jajko
- do smaku sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa

Kokardki zapiekane pod beszamelem - sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku (jak instrukcja na opakowaniu). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę przesmażamy, dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni dodajemy bazylię i oregano oraz pomidory i koncentrat. Smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku.
Ser tarkujemy na grubych oczkach.
Sos beszamelowy: masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy tak by nie powstały grudki. Stopniowo na patelnię wlewamy mleko, sos dusimy do momentu aż zgęstnieje (mieszamy!). Sos studzimy a do wystudzonego dodajemy jajko i przyprawy.
Na dno naczynia wylewamy 3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Na to kładziemy połowę makaronu polewając go połową sosu beszamelowego, na to wykładamy połowę mięsa - warstwy powtarzamy. Zapiekankę posypujemy zółtym serem, pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu