Konfitura z pomarańczy - składniki:

2 kg pomarańczy
4 cytryny
2 szklanki wody
2 kg cukru

Konfitura z pomarańczy - sposób wykonania:

Skórkę pomarańczy i cytryn nakłuwamy dość gęsto za pomocą wykałaczki po czym zalewamy wodą, wodę zmieniamy przynajmniej raz dziennie a cały proces musi trwać 5 dni, w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Następnie owoce kroimy drobno (pestki odrzucamy), gotujemy syrop z cukru i wody i zalewamy nim owoce, gotujemy 10 minut. Odstawiamy do następnego dnia, ponownie gotujemy 10 minut od chwili gdy zawrzą, odstawiamy do następnego dnia. Tego dnia gotujemy do momentu aż będą szkliste (około 2 godzin). Jeszcze gorące konfitury przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy.
Do konfitur pod koniec gotowania możemy dodać kieliszek ulubionego koniaku.


*konfiturę gotujemy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu