Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na obiady >> Dania z ziemniaków
 
Czas Wykonanie 45 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kopytka - składniki:

pół kg ziemniaków
szklanka maki pszennej
łyżka maki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Kopytka - sposób wykonania:

Kopytka to wspaniały dodatek do mięsa ale także - po polaniu masłem - smaczny samodzielny posiłek.
Ziemniaki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy, na 5 minut przed końcem gotowania ziemniaki solimy. Gdy będą miękkie odcedzamy i odparowujemy i dokładnie gnieciemy lub mielimy. Odstawiamy do wystudzenia.
Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajko, delikatnie solimy, wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na równe części, na podsypanej mąka stolnicy z każdej części formujemy wałek o średnicy około 1 cm. Wałek dzielimy ukośnie tworząc kopytka.
W garnku gotujemy osoloną wodę, na wrzątek wrzucamy kopytka (najlepiej partiami, tak by się nie posklejały). Gotujemy 2 minuty od momentu gdy wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy od razu.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Ewa | | kulinarne przepisy []