Czas 30 minut Porcji 4 kcal : 145 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Kopytka z serem od tradycyjnych kopytek różnią się tylko tym, że dodajemy do ciasta jajka i twarogu. Zarówno kopytka z serem jak i tradycyjne kopytka możemy podawać na słono lub słodko
Kopytka z serem – składniki:
800 gram ziemniaków
150 gram /15 łyżek/ mąki pszennej
50 gram /3 łyżki/ mąki ziemniaczanej
250 gram twarogu /sera białego/
1 jajo
szczypta soli
kilka łyżek oleju
Kopytka z serem – sposób wykonania:
Kopytka z serem od tradycyjnych kopytek różnią się tylko tym, że dodajemy do ciasta jajka i twarogu. Zarówno kopytka z serem jak i tradycyjne kopytka możemy podawać na słono lub słodko – gusta smakoszy różnią się tak jak z plackami ziemniaczanymi, które możemy solić lub słodzić. Wielkość kopytek zależy od indywidualnych upodobań – zależne od grubości kawałków na jakie zostaną przez nas pokrojone.
Dosyć zanudzania zabieramy się za wykonanie. Obieramy ziemniaki, gotujemy, odcedzamy i gnieciemy na papkę ręcznym tłuczkiem lub przez maszynkę, po czym studzimy.
Rozgniecione i ostudzone ziemniaki łączymy z obiema rodzajami mąki, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz twaróg – ser biały. Blat do wyrabiania ciasta podsypujemy delikatnie mąką. Wszystko delikatnie wyrabiamy i uzyskujemy delikatne i miękkie ciasto.
Z ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek i kroimy na kawałki – moje kopytka są wielkości 6 – 9 cm. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąkę ziemniaczaną.
W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem oleju oraz szczypty soli. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Mieszamy je aby się nie przyklejały i nie przywierały do garnka.
Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Jeśli ktoś lubi miększe może poczekać z wyciągnięciem około 1 minuty od czasu ich wypłynięcia.
Kopytka najlepiej smakują polane ulubionym sosem, śmietaną lub najprościej rozpuszczonym masłem. Do tego obowiązkowo surówka. Smacznego
Same tradycyjne polskie obiady, Twoi domownicy mają dobrze. Uwielbiam kopytka z serem. Na zdjęciu wyglądają przepysznie. Pozdrawiam Dagmara.
Naszła mnie ochota na zrobienie kopytek – takich, jakie robiła moja Babcia.
Niestety nie zostawiła mi przepisu… skorzystałam z Twojego i są idealne – smak dzieciństwa w ustach 🙂
Dziękuję!
Cieszę się , że Wam smakowały. Pozdrawiam serdecznie. Ewa.
Od dawna robię kopytka z tego przepisu,są pyszne. Dziękuję i pozdrawiam. Monika