Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 350 pysznych przepisów.

Komentarze

babka piaskowa
Z całym szacunkiem Pani Ewo, ale do babki piaskowej dodaje się mąkę ziemniaczaną....
| 2014-04-16 8:10 |

dobre
dobre...
| 2014-03-24 18:52 |

miama
super przepisy dla mojej mamy mnie to
nie kręci....
| 2014-03-24 18:51 |

salatkamwarstwowa ze sledz
do tej salatki dodaje jeszcze 3 ogorki konserwowe ,a buraczki konserwowe ze swojej spizarni
...
| 2014-03-23 17:46 |

Tytul
Kruche ciastka rewelacja. Proste w wykonaniu a za razem smaczne. Polecam...
| 2014-03-19 18:57 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na obiady >> Dania z ziemniaków
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kopytka z serem - składniki:

800 gram ziemniaków
150 gram /15 łyżek/ mąki pszennej
50 gram /3 łyżki/ mąki ziemniaczanej
250 gram twarogu /sera białego/
1 jajo
szczypta soli
kilka łyżek oleju

Kopytka z serem - sposób wykonania:

Kopytka z serem od tradycjnych kopytek różnią się tylko tym, że dodajemy do ciasta jajka i twarogu. Zaróno kopytka z serem jak i tradycjne kopytka możemy podawać na słono lub słodko - gusta smakoszy różnią się tak jak z plackami ziemniaczanymi, które możemy solić lub słodzić. Wielkość kopytek zależy od indywidualnych upodobań - zależne od grubości kawałków na jakie zostaną przez nas pokrojone.

Dosyć zanudzania ?art zabieramy się za wykonanie. Obieramy ziemniaki, gotujemy, odcedzamy i gnieciemy na papkę ręcznym tłuczkiem lub przez maszynkę, po czym studzimy.

Rozgniecione i ostudzone ziemniaki łączymy z obiemam rodzajami mąki, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz twaróg - ser biały. Blat do wyrabiania ciasta podsypujemy deliktanie mąką. Wszystko deliktanie wyrabiamy i uzyskujemy deliktane i miękkie ciasto.
Z ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek i kroimy na kawałki - moje kopytka są wielkości 6 - 9 cm. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąkę ziemniaczaną.

W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem oleju oraz szczypoty soli. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Mieszamy je aby sie nie przyklejały i nie przywierały do garnka.
Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Jesli ktoś lubi miększe może poczekać z wyciągnięceim około 1 minuty od czasu ich wypłynięcia.

Kopytka najlepij smakują polane ulubionym sosem, śmietaną lub najprościej rozpuszczonym masłem. Do tego obowiązkowo surówka. Smacznego u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | | kulinarne przepisy []