Kopytka z serem - składniki:

800 gram ziemniaków
150 gram /15 łyżek/ mąki pszennej
50 gram /3 łyżki/ mąki ziemniaczanej
250 gram twarogu /sera białego/
1 jajo
szczypta soli
kilka łyżek oleju

Kopytka z serem - sposób wykonania:

Kopytka z serem od tradycjnych kopytek różnią się tylko tym, że dodajemy do ciasta jajka i twarogu. Zaróno kopytka z serem jak i tradycjne kopytka możemy podawać na słono lub słodko - gusta smakoszy różnią się tak jak z plackami ziemniaczanymi, które możemy solić lub słodzić. Wielkość kopytek zależy od indywidualnych upodobań - zależne od grubości kawałków na jakie zostaną przez nas pokrojone.

Dosyć zanudzania ?art zabieramy się za wykonanie. Obieramy ziemniaki, gotujemy, odcedzamy i gnieciemy na papkę ręcznym tłuczkiem lub przez maszynkę, po czym studzimy.

Rozgniecione i ostudzone ziemniaki łączymy z obiemam rodzajami mąki, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz twaróg - ser biały. Blat do wyrabiania ciasta podsypujemy deliktanie mąką. Wszystko deliktanie wyrabiamy i uzyskujemy deliktane i miękkie ciasto.
Z ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek i kroimy na kawałki - moje kopytka są wielkości 6 - 9 cm. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąkę ziemniaczaną.

W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem oleju oraz szczypoty soli. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Mieszamy je aby sie nie przyklejały i nie przywierały do garnka.
Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Jesli ktoś lubi miększe może poczekać z wyciągnięceim około 1 minuty od czasu ich wypłynięcia.

Kopytka najlepij smakują polane ulubionym sosem, śmietaną lub najprościej rozpuszczonym masłem. Do tego obowiązkowo surówka. Smacznego u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu