Kopytka z serem

Czas 30 minut Porcji kcal : 145 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Kopytka z serem od tradycyjnych kopytek różnią się tylko tym, że dodajemy do ciasta jajka i twarogu. Zarówno kopytka z serem jak i tradycyjne kopytka możemy podawać na słono lub słodko

Kopytka z serem – składniki:

800 gram ziemniaków
150 gram /15 łyżek/ mąki pszennej
50 gram /3 łyżki/ mąki ziemniaczanej
250 gram twarogu /sera białego/
1 jajo
szczypta soli
kilka łyżek oleju

Kopytka z serem – sposób wykonania:

Kopytka z serem od tradycyjnych kopytek różnią się tylko tym, że dodajemy do ciasta jajka i twarogu. Zarówno kopytka z serem jak i tradycyjne kopytka możemy podawać na słono lub słodko – gusta smakoszy różnią się tak jak z plackami ziemniaczanymi, które możemy solić lub słodzić. Wielkość kopytek zależy od indywidualnych upodobań – zależne od grubości kawałków na jakie zostaną przez nas pokrojone.

Dosyć zanudzania zabieramy się za wykonanie. Obieramy ziemniaki, gotujemy, odcedzamy i gnieciemy na papkę ręcznym tłuczkiem lub przez maszynkę, po czym studzimy.

Rozgniecione i ostudzone ziemniaki łączymy z obiema rodzajami mąki, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz twaróg – ser biały. Blat do wyrabiania ciasta podsypujemy delikatnie mąką. Wszystko delikatnie wyrabiamy i uzyskujemy delikatne i miękkie ciasto.
Z ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek i kroimy na kawałki – moje kopytka są wielkości 6 – 9 cm. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąkę ziemniaczaną.

W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem oleju oraz szczypty soli. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Mieszamy je aby się nie przyklejały i nie przywierały do garnka.
Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Jeśli ktoś lubi miększe może poczekać z wyciągnięciem około 1 minuty od czasu ich wypłynięcia.

Kopytka najlepiej smakują polane ulubionym sosem, śmietaną lub najprościej rozpuszczonym masłem. Do tego obowiązkowo surówka. Smacznego

4 odpowiedzi na “Kopytka z serem”

  1. Same tradycyjne polskie obiady, Twoi domownicy mają dobrze. Uwielbiam kopytka z serem. Na zdjęciu wyglądają przepysznie. Pozdrawiam Dagmara.

  2. Naszła mnie ochota na zrobienie kopytek – takich, jakie robiła moja Babcia.
    Niestety nie zostawiła mi przepisu… skorzystałam z Twojego i są idealne – smak dzieciństwa w ustach 🙂
    Dziękuję!

  3. Od dawna robię kopytka z tego przepisu,są pyszne. Dziękuję i pozdrawiam. Monika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *