Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 356 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |

Tytul
Ja również robię taką sałatkę śledziową tylko ja na warstwę startych ziemniaków dodaję startą gotowaną marchewkę, warstw...
| 2014-10-18 12:07 |

przepiekne pierogi!
pieknie wygladają te pierożki, mniam :)
mysle juz nad daniami wigilijnymi i zbieram pomysły, w zeszłym roku robił...
| 2014-10-14 17:16 |

przepis na 5!
YUMMI! kurczak z ananasem, genialne zestawienie :) polecam do {wymoderowano spam}...
| 2014-10-03 9:57 |

kulinarnymen
Ciasto smaczne, ale ja niestety miałem tylko 5 szt. jabłek - to stanowczo za mało, bo mój wypiek był za słuchy. ...
| 2014-09-18 10:51 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na obiady >> Dania z ziemniaków
Czas Wykonanie 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kopytka z serem - składniki:

800 gram ziemniaków
150 gram /15 łyżek/ mąki pszennej
50 gram /3 łyżki/ mąki ziemniaczanej
250 gram twarogu /sera białego/
1 jajo
szczypta soli
kilka łyżek oleju

Kopytka z serem - sposób wykonania:

Kopytka z serem od tradycjnych kopytek różnią się tylko tym, że dodajemy do ciasta jajka i twarogu. Zaróno kopytka z serem jak i tradycjne kopytka możemy podawać na słono lub słodko - gusta smakoszy różnią się tak jak z plackami ziemniaczanymi, które możemy solić lub słodzić. Wielkość kopytek zależy od indywidualnych upodobań - zależne od grubości kawałków na jakie zostaną przez nas pokrojone.

Dosyć zanudzania ?art zabieramy się za wykonanie. Obieramy ziemniaki, gotujemy, odcedzamy i gnieciemy na papkę ręcznym tłuczkiem lub przez maszynkę, po czym studzimy.

Rozgniecione i ostudzone ziemniaki łączymy z obiemam rodzajami mąki, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz twaróg - ser biały. Blat do wyrabiania ciasta podsypujemy deliktanie mąką. Wszystko deliktanie wyrabiamy i uzyskujemy deliktane i miękkie ciasto.
Z ciasta odrywamy kawałek i formujemy wałek i kroimy na kawałki - moje kopytka są wielkości 6 - 9 cm. Jeżeli ciasto się lepi podsypujemy mąkę ziemniaczaną.

W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę z dodatkiem oleju oraz szczypoty soli. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Mieszamy je aby sie nie przyklejały i nie przywierały do garnka.
Kopytka wyciągamy łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Jesli ktoś lubi miększe może poczekać z wyciągnięceim około 1 minuty od czasu ich wypłynięcia.

Kopytka najlepij smakują polane ulubionym sosem, śmietaną lub najprościej rozpuszczonym masłem. Do tego obowiązkowo surówka. Smacznego u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | | kulinarne przepisy []