Kotlety z zielonej soczewicy

Czas 40 minut Porcji kcal : 350 kalorii/100g Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Pyszne kotlety z zielonej soczewicy. Zaczynamy od dokładnego umycia soczewicy. Następnie namaczamy ją przez około 20 minut.

Kotlety z zielonej soczewicy – składniki:

– ok. 200 g zielonej soczewicy
– 2 szklanki bulionu
– 3 ząbki czosnku
– łyżeczka majeranku
– 3 łyżki bułki tartej
– jajko
– olej do smażenia
– łyżeczka soli
– szczypta pieprzu

Dodatkowo sos pomidorowy.

Kotlety z zielonej soczewicy – sposób wykonania:

Pyszne kotlety z zielonej soczewicy. Zaczynamy od dokładnego umycia soczewicy. Następnie namaczamy ją przez około 20 minut. Następnie bulion z łyżką oleju oraz namoczoną soczewicę gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie odcedzamy soczewicę an sitku i studzimy. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, wbijamy jajko. Wszytko doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy startą bułkę tartą i mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na z dwóch stron. Kotlety polewamy sosem pomidorowym. Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *