krokiety z kapustą i grzybami - składniki:

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1 jajko
1/2 szklanka oleju
Sól


Farsz:
500 g kiszonej kapusty
300 g pieczarek
50 g suszonych grzybów
1 cebula
sól, pieprz
ziele angielskie i liść laurowy

krokiety z kapustą i grzybami - sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę bez grudek. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Patelnię przy pierwszym naleśniku smarujemy olejem.

Kapustę płuczemy w wodzie. Następnie gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka w towarzystwie liścia i ziela angielskiego. Po ugotowaniu dobrze osączamy z wody i drobno siekamy.

Grzyby suszone moczymy, a następnie gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Drobno siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Dodajemy obrane i stare na grubych oczkach pieczarki. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy kapustę i grzyby. Całość dusimy jeszcze około 15 minut, przyprawiając solą i pieprzem.

Gotowym farszem smarujemy naleśniki, zwijamy w rulonik. Krokiety panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu