Krokiety z pieczarkami

Czas 60 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł.
Pyszne krokiety z pieczarkami. Sprawdzony domowy przepis na szybki i smaczny obiad.

Krokiety z pieczarkami – składniki:

Składniki na ciasto:
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 2 szklanki mleka
– jajko
– szczypta soli

Składniki na farsz:
– 300 gram pieczarek
– 2 cebule
– 2 łyżki masła klarowanego /lub innego tłuszczu/
do smaku sól, pieprz (farsz powinien być pikantny)

Składniki na panierkę:
– 2 jajka
– około szklanki bułki tartej

Dodatkowe składniki:
– 3 łyżki oleju /jedna do naleśników i dwie do smażenia krokietów/

Krokiety z pieczarkami – sposób wykonania:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki :
Mleko intensywnie mieszamy z jajkiem, dodajemy soli. Następnie cały czas mieszając dosypujemy mąki. Gdy nie będzie grudek i masa będzie gładka, ciasto będzie gotowe. Odstawiamy aby „odpoczęło”.

Przygotowujemy farsz :
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki, cebulę obłuskujemy i kroimy w półksiężyce. Pokrojoną cebuklę i pieczarki podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu, aż cebula zeszkli się nam i nabierze złocistego koloru.

Przygotowujemy naleśniki :
Rozgrzewamy patelnię posmarowaną tłuszczem i smażymy naleśniki. Z podanych składników wyjdzie 6 naleśników.

Przygotowujemy krokiety :
Na przygotowane naleśniki nakładamy przygotowany wcześniej farsz, po czym zakładamy z obu stron naleśnika boki i zwijamy krokieta w rulon. Panierujemy w bułce tartej, jajku i znowu w bułce.
Krokiety na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z obu stron.
Przepis dodany przez Agiatis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *