Krokiety z pieczarkami - składniki:

Skłądniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mnleka
- jajko
- szczypta soli

Skłądniki na farsz:
- 300 gram pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego /lub innego tłuszczu/
do smaku sól, pieprz (farsz powinien być pikantny)

Skłądniki na panierkę:
- 2 jajka
- około szklanki bułki tartej

Dodatkowe skałdniki:
- 3 łyżki oleju /jedna do naleśników i dwie do smażenia krokietów/

Krokiety z pieczarkami - sposób wykonania:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki :
Mleko intensywnie mieszamy z jajkiem, dodajemy soli. Następnie cały czas mieszając dosypujemy mąki. Gdy nie będzie grudek i masa będzie gładka, ciasto będzie gotowe. Odstawiamy aby "odpoczęło".

Przygotowujemy farsz :
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki, cebulę obłuskujemy i kroimy w półksiężyce. Pokrojoną cebuklę i pieczarki podsmażamy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu, aż cebula zeszkli się nam i nabierze złocistego koloru.

Przygotowujemy naleśniki :
Rozgrzewamy patelnię posmarowaną tłuszczem i smażymy naleśniki. Z podanych składników wyjdzie 6 naleśników.

Przygotowujemy krokiety :
Na przygotowane naleśniki nakładamy przygotowany wcześniej farsz, po czym zakładamy z obu stron naleśnika boki i zwijamy krokieta w rulon. Panierujemy w bułce tartej, jajku i znowu w bułce.
Krokiety na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z obu stron.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu