Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 357 pysznych przepisów.

Komentarze

andżella
uwielbiam te pierogi dlatego że są takie miękkie w smaku po prostu niebo w gębie...
| 2014-11-15 11:43 |

KTOŚ
FAJNY PRZEPIS POLECAM JEST IDEALNY A SMAK WYŚMIENITY 1 KLASA!!!....
| 2014-11-06 12:27 |

Tytul
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować ten sposób na rosół.
Pozdrawiam,
M...
| 2014-10-31 9:58 |

Rewelacyjny zakwas na chle
Już nigdy nie upiekę chleba z wykorzystaniem drożdży. Chleb na tym zakwasie jest rewelacyjny. Wygląda jak najlepszy chle...
| 2014-10-29 11:09 |

Tytul
Pani Ewo uwielbiam Pani kuchnię jest znAkomita i smaczna Pozdrawiam
...
| 2014-10-23 21:02 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
przepisy Emigrantek

blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasteczka
Czas Wykonanie 50 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kruche babeczki z budyniem - składniki:

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
- 3 żółtka,
- 65 gram cukru pudru,
- 130 gram zimnego masła,

Skłądniki na budyń:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- pół litra mleka,
- 100 gram masła
- masło do wysmarowania foremek
- łyżeczka cukru waniliowego,

Kruche babeczki z budyniem - sposób wykonania:

Babeczki z tego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Szybko się je robi. Bardo łądnie wyglądają, gdy się je oprószy cukrem pudrem - można się w nich zakochać u?miech Do babeczek zrobiliśmy budyń domowej roboty, ale można użyć też takiego z torebki.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło i nożem siekamy, do momentu aż do uzyskamy grudki. Następnie wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i wszystko ponownie siekamy nożem, po czym zagniatamy kruche ciasto w formie kuli i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Podczas schładania kruchego ciasta w lodówce robimy budyń. Pół szkalnki mleka mieszamy z mąką. Resztę mleka zagotowujemy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy ze szkalnki mleko z mąką i energicznie mieszamy. Budyń zagotowujemy przez chwilkę aż uzyskamy gęstą masę.

Budyń odstawiamy do ostygnięcia, a nastepnie dodajemy masło i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Smarujemy masłem foremki do babeczek. Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy szkalnką okręgi i układamy je w foremkach. Na wierzch dajemy budyń i przykrywamy ciastem.

Tak przygotowane beczki nakłuwamy widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zarumienienią przez około pół godziny w temperaturze do 180 stopni C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Gotuj z Cukiereczkiem | | kulinarne przepisy []