Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności













Poradnik Kulinarny : Jak przygotować szparagi
Polecam 353 pysznych przepisów.

Komentarze

Tytul
Pyszne! Za pierwszym razem wyszedł i tak wszystkim smakował, że tego samego dnia musiałam zrobić jeszcze więcej deserów....
| 2014-07-28 11:24 |

Tytul
robiłam jadłam super ,dzięki za takie przepisy dla pani Ewy....
| 2014-06-22 13:40 |

pycha
pyyyszne, dodjae jeszce pasztetowej do farszu, moze byc kania,pychotka:) lubie bardzo pierogi i moglabym je jadac codzie...
| 2014-06-17 19:55 |

Tytul
Witam! Pieklam pierwszy raz,wyszedl rewelacyjny.Trzeba stosowac sie do przepisu podanego.Napewno polece ten przepis znaj...
| 2014-05-17 23:25 |

Tytul
bardzo ciekawie napisany proces wędzenia;
wędzenie na zimno, na ciepło, na gorąco....
| 2014-05-15 13:36 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem
Anika gotuje
przepisy Emigrantek
przepisy Agiatis


blog
Dorodne Pomidory


DMCA.com


Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasteczka
Czas Wykonanie 50 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kruche babeczki z budyniem - składniki:

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
- 3 żółtka,
- 65 gram cukru pudru,
- 130 gram zimnego masła,

Skłądniki na budyń:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- pół litra mleka,
- 100 gram masła
- masło do wysmarowania foremek
- łyżeczka cukru waniliowego,

Kruche babeczki z budyniem - sposób wykonania:

Babeczki z tego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Szybko się je robi. Bardo łądnie wyglądają, gdy się je oprószy cukrem pudrem - można się w nich zakochać u?miech Do babeczek zrobiliśmy budyń domowej roboty, ale można użyć też takiego z torebki.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło i nożem siekamy, do momentu aż do uzyskamy grudki. Następnie wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i wszystko ponownie siekamy nożem, po czym zagniatamy kruche ciasto w formie kuli i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Podczas schładania kruchego ciasta w lodówce robimy budyń. Pół szkalnki mleka mieszamy z mąką. Resztę mleka zagotowujemy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy ze szkalnki mleko z mąką i energicznie mieszamy. Budyń zagotowujemy przez chwilkę aż uzyskamy gęstą masę.

Budyń odstawiamy do ostygnięcia, a nastepnie dodajemy masło i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Smarujemy masłem foremki do babeczek. Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy szkalnką okręgi i układamy je w foremkach. Na wierzch dajemy budyń i przykrywamy ciastem.

Tak przygotowane beczki nakłuwamy widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zarumienienią przez około pół godziny w temperaturze do 180 stopni C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Gotuj z Cukiereczkiem | | kulinarne przepisy []