Strona główna | Nowy przepis | Logowanie | Polityka prywatności | Kontakt Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności












Poradnik Kulinarny
Polecam 362 pysznych przepisów.

Komentarze

mnaim
bardzo lubie sałatkę z tuńczka a ta z cebula jest pyszna:)







...
| 2015-01-23 9:15 |

rosół
o gustach się nie dyskutuje ale co to za rosół bez cudownego zapachu ziela angielskiegi i liścia??
a jeśli chodzi...
| 2015-01-22 14:33 |

To nie rosół.
po pierwsze jesli mówimy o prawdziwym rosole to napewno nie wrzucamy żadnych liści laurowych czy ziela angielskie..to pr...
| 2015-01-20 15:21 |

Tytul
Robiłam już 2 razy raz na Boże Narodzenie i raz na 5 urodziny syna i za każdym razem wyszedł wyśmienicie :) pyszny:))))...
| 2015-01-16 18:25 |

Tytul
wlasnie zrobilam ciasto na pizze,powiem jeszcze ze roslo przez godzine poniewaz musialam wyjsc z domu ,jestem w szoku SU...
| 2015-01-14 13:49 |


Kurcze-sPieczone
Blog MysiaKuchnia
życie jest snem...sen jest życiem


blog
Dorodne Pomidory
rondel



Strona główna >> Przepisy na ciasta >> Ciasteczka
 
Czas Wykonanie 50 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Kruche babeczki z budyniem - składniki:

Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
- 3 żółtka,
- 65 gram cukru pudru,
- 130 gram zimnego masła,

Skłądniki na budyń:
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki cukru,
- pół litra mleka,
- 100 gram masła
- masło do wysmarowania foremek
- łyżeczka cukru waniliowego,

Kruche babeczki z budyniem - sposób wykonania:

Babeczki z tego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Szybko się je robi. Bardo łądnie wyglądają, gdy się je oprószy cukrem pudrem - można się w nich zakochać u?miech Do babeczek zrobiliśmy budyń domowej roboty, ale można użyć też takiego z torebki.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy schłodzone masło i nożem siekamy, do momentu aż do uzyskamy grudki. Następnie wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i wszystko ponownie siekamy nożem, po czym zagniatamy kruche ciasto w formie kuli i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Podczas schładania kruchego ciasta w lodówce robimy budyń. Pół szkalnki mleka mieszamy z mąką. Resztę mleka zagotowujemy w garnku wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy ze szkalnki mleko z mąką i energicznie mieszamy. Budyń zagotowujemy przez chwilkę aż uzyskamy gęstą masę.

Budyń odstawiamy do ostygnięcia, a nastepnie dodajemy masło i miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Smarujemy masłem foremki do babeczek. Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy szkalnką okręgi i układamy je w foremkach. Na wierzch dajemy budyń i przykrywamy ciastem.

Tak przygotowane beczki nakłuwamy widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zarumienienią przez około pół godziny w temperaturze do 180 stopni C.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Gotuj z Cukiereczkiem | | kulinarne przepisy []