Kruche ciasteczka - składniki:

3 szklanki mąki
szklanka cukru pudru
4 żółtka
kostka masła
1 cukier waniliowy (łyżka)

Kruche ciasteczka - sposób wykonania:

To najprostszy przepis jeśli chodzi o przygotowanie kruchych ciasteczek. Prosty lecz mimo to wychodzą naprawdę smaczne! Po zrobieniu i wystudzeniu można je polać polewą czekoladową lub lukrem oraz dowolnie udekorować.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło i siekamy aż powstanie kruszonka. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, zagniatamy gładkie ciasto (jeśli mamy problem z zagnieceniem jednolitego ciasta możemy w tym momencie dodać łyżkę śmietany). Ciasto przenosimy na stolnicę i wałkujemy - za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Blaszkę smarujemy tłuszczem, układamy na niej ciasteczka
Pieczemy w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu