Krupnik - składniki:

ćwiartka kurczaka
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
4 łyżki kaszy perłowej
2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego
1 suszony grzybek (niekoniecznie)
pół łyżeczki majeranku
pół kg ziemniaków
łyżeczka lubczyku suszonego
sól, pieprz do smaku

Krupnik - sposób wykonania:

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy wodą i gotujemy, gdy woda zawrze całość zlewamy, mięso płuczemy i zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz przepłukaną na sitku kaszę. Gotujemy 10 minut od momentu gdy woda zawrze i wówczas dodajemy umyte, obrane i pokrojone warzywa. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę po czym wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 20 minut i przyprawiamy wg uznania.
Krupnik lubi być posypany zieleniną dlatego nie żałujmy takich dodatków jak suszony (zimą) lubczyk czy w sezonie - świeża natka pietruszki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu