Krupnik - składniki:
ćwiartka kurczakawłoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
4 łyżki kaszy perłowej
2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego
1 suszony grzybek (niekoniecznie)
pół łyżeczki majeranku
pół kg ziemniaków
łyżeczka lubczyku suszonego
sól, pieprz do smaku
Krupnik - sposób wykonania:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, następnie zalewamy wodą i gotujemy, gdy woda zawrze całość zlewamy, mięso płuczemy i zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz przepłukaną na sitku kaszę. Gotujemy 10 minut od momentu gdy woda zawrze i wówczas dodajemy umyte, obrane i pokrojone warzywa. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę po czym wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 20 minut i przyprawiamy wg uznania.Krupnik lubi być posypany zieleniną dlatego nie żałujmy takich dodatków jak suszony (zimą) lubczyk czy w sezonie - świeża natka pietruszki.
