Kurczak na piwie

Czas Wykonanie 60 minut Porcji kcal : kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł.
Ciekawy przepis na kurczak na piwie. Myjemy kurczaka i oczyszczamy jego środek. Następnie porządnie nacieramy solą, papryką, pieprzem oraz sosem sojowy

Kurczak na piwie – składniki:

– 1 kg kurczaka
– 0,33 litra piwa
– łyżeczka soli
– szczypta pieprzu
– szczypta ostrej papryki
– łyżeczka sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku

Kurczak na piwie – sposób wykonania:

Ciekawy przepis na kurczak na piwie. Myjemy kurczaka i oczyszczamy jego środek. Następnie porządnie nacieramy solą, papryką, pieprzem oraz sosem sojowym. Rozgniecionym czosnkiem nacieramy wnętrze kurczaka /na zewnątrz czosnek by się spalił i kurczak byłby gorzki/. Można użyć czosnku granulowanego.

Po zamarynowaniu odstawiamy kurczaka do lodówki by przeszedł smakami przypraw – im dłużej przechowamy go w lodówce, tym danie będzie miało intensywniejszy smak.

Następnie przygotowujemy butelkę całym z piwem: czyli odklejamy etykietę i wyparzamy. Tak przygotowaną butelkę otwieramy i nadziewamy na nią naszego przyprawionego kurczaka, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Otwór butelki z piwem musi być odkryty, a skórka kurczaka musi być podciągnięta do samego szczytu butelki. Dzięki temu wypływające piwo będzie spływało po mięsie, a nie po szyjce butelki z piwem.

Całość dania delikatnie nacieramy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy w zależności od wagi kurczaka przez około 60 do 80 minut . Należy przyjąć, że średnio 1 kg kurczaka pieczemy przez 1 h.

Aby nasz kurczak był z każdej strony apetycznie zarumieniony, na około 15 minut przed zakończeniem pieczenia można włączyć termoobieg i obrócić kurczaka.
Przepis dodany przez Ostra na Słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *