Leczo z cukini - składniki:

1 duża cukinia
2 cebule
1-2 papryki
25 dag pieczarek
1 puszka pomidorów
sól, pieprz, majeranek

Leczo z cukini - sposób wykonania:

Moje leczo z cukinii nie ma w sobie mięsa. W czasie gdy jest ich - warzyw - pod dostatkiem a więc w okresie letnio-jesiennym najbardziej smakuje mi właśnie w takiej wersji.
Cukinię kroimy w bardzo grubą kostkę (około 1x1 cm), wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oleju, jeszcze zanim się zrumieni dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy około 10 minut po czym przekładamy do warzyw. Podlewamy szklanką wody i dusimy 15 minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy, dusimy z 10 minut (aż warzywa będą miękkie).
Leczo podajemy ze świeżym pieczywem lub samo.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu